Brnjac o iznajmljivačima u Dalmaciji: “Čujem da ih turisti pitaju jesu li cijepljeni”

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Dnevniku HTV-a ističe kako Hrvatska može spasiti ovogodišnju sezonu ako se svi pridržavaju epidemioloških mjera.

“730 tisuća turista je u Hrvatskoj, to je 150 tisuća više nego prošle godine u isto vrijeme. Već tradicionalno najviše je gostiju iz Njemačke, zatim Slovenije, Austrije i Poljske. Najbolje su posjećene Istarska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija”, kaže.

Treba li se bojati naglog sloma sezone?

“Ova narančasta boja nam je jedno dobro upozorenje da se moramo pridržavati epidemioloških mjera, da se moramo cijepiti. Upozorenje je i današnje izvješće ECDC-a da je delta soj ovdje i da se jako brzo širi. Ono o čemu prvenstveno moramo voditi računa je vlastito zdravlje”, poručila je ministrica.

Kaže kako za sada nemamo upita iz drugih zemalja vezano uz narančasti status jadranskih županija.

“Ovo nam je upozorenje da se moramo držati propisanih epidemioloških mjera. Upravo zato smo mi i krenuli po županijama da vidimo kako ide provođenje samih mjera. Organizirali smo i sastanke s cijelim turističkim sektorom. Mi stalno upozoravamo da se sve manifestacije i događanja moraju odvijati u kontroliranim uvjetima jer jedino tako možemo sačuvati ne samo turističku sezonu već i cijelu turističku godinu. Moramo razmišljati i o jeseni, turistička sezona ne mora završiti s krajem kolovoza, ona može trajati i u rujnu i listopadu i mi moramo voditi računa i o tom aspektu”, istaknula je.

Komentirala je i činjenicu da većinu naših kapaciteta čine mali privatni iznajmljivači te da situacija s cijepljenjem u Dalmaciji nije najbolja.

Kaže kako na terenu čuje kako mali privatni iznajmljivači od gostiju dobivaju upite jesu li i oni cijepljeni.

“Prvenstveno radi vlastitoga zdravlja bi se svi trebali cijepiti. Zato smo i krenuli sa Safe stay projektom u koji su bili uključeni i privatni iznajmljivači”, rekla je ministrica.

Ističe kako su turistički djelatnici bili jedna od prioritetnih skupina za cijepljenje, a podaci o njihovoj procijepljenosti variraju od županije do županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...