Nije ih upisao ni jedan student; Dva zadarska studija među šest najnepoželjnijih u Hrvatskoj

Upisi na fakultete u ljetnom roku u tijeku su ili završavaju. No dok se neki fakulteti hvale s nekoliko tisuća zainteresiranih studenata, na mnogim fakultetima interes je sve manji, a neke studijske programe u Hrvatskoj nije upisao ni jedan brucoš, piše Studentski hr.

Na to koliko će neki studij biti poželjan utječe mnogo faktora, poput stanja na tržištu rada, lokacije studija, percipirane zahtjevnosti, kriterija za upis i slično. Također, veliku ulogu igra i upisna kvota, pa je nezahvalno uspoređivati studije na kojima je upisna kvota nekoliko stotina studenata s manjim programima koji upisuju tek nekoliko studenata.

Ipak, ove je godine na hrvatskim fakultetima ostalo preko 13 000 slobodnih mjesta, a tome je doprinijelo i čak 49 studijskih programa koje nije upisao ni jedan jedini student.

Među šest takvih studija čak dva su zadarska. Riječ je o studijima Povijest umjetnosti (jednopredmetni) na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te Grčki jezik i književnost na Odjelu za klasičnu filologiju.

Na listu najnepoželjnijih fakulteta smjestili su se: Latinski jezik i rimska književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, Povijest i geografija; smjer: nastavnički na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura (dvopredmetni) na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli te Pomorske tehnologije jahta i marina na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...