Cestitka_Uskrs

Plenković: “Odabir je ili zdravlje i turizam ili kraj sezone i hospitalizacije. Ovo je kolektivni napor cijele nacije!”

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako je cjepivo jedini pravi način da se oslobodimo svih restriktivnih mjera. S jučerašnjim danom cijepljeno je 1 520 886 građana s najmanje jednom dozom. Nakon nekoliko dana, jučer je zabilježen porast u broju cijepljenih.

”Teme s prošle sjednice Vlade potakle su naše sugrađane na cijepljenje. Jučer je cijepljeno gotovo 8500 ljudi s prvom dozom. To je ohrabrujuće”, komentirao je premijer.

”Odabir pred nama je jednostavan. Ili biramo put prema zdravlju, turističkoj sezoni i put prema gospodarskoj stabilnosti ili put prema neizdvojenosti, ranom kraju sezone, hospitalizaciji, zarazama i u konačnici dodatnom broju preminulih. To je zdrav razum. Cijepljenje više nije samo zdravstveno pitanje”, rekao je Plenković.

Naglasio je kako se može baš svatko tko želi danas u Hrvatskoj cijepiti i kako se delta soj jako raširio Europom. Kazao je da oni koji  još razmišljaju trebaju li se cijepiti ili ne kako ima dostupnih informacija.

“Ne možemo ovo gledati iz sebične perspektive, ovo je kolektivni napor. Cijele nacije. Molim još jednom sva koji nisu napravili taj korak da ga naprave”, rekao je Plenković.

Osudio nasilje na Povorci ponosa

Premijer se dotaknuo i napada na Prideu u Zagrebu.

“Mi deset godina jačamo ljudska prava, ovakvih incidenata nije bilo. Ovakve situacije zaslužuju osudu. Mi ćemo raditi da tolerancija bude na višoj razini. Pripadnici svih manjina trebaju se osjećati sigurno i slobodno. Neki političari još uvijek ne shvaćaju da manjinska prava nisu privilegija nego jamstvo jednakosti. Prava manjina su ustavna i zakonska kategorija. I inzistiram na tezi da se ona ne toleriraju nego se poštuju. Uvjeren sam da je većina građana tolerantna i empatična”, kazao je Plenković.

“Osuđujemo sve vrste netrpeljivosti, napad na pripadnike LGBT zajednice je zločin iz mržnje”, rekao je Plenković.

Jednako tako premijer je osudio i prijetnje Grmoji i Petrovu.

”Osuđujemo i mržnju koja se uputila prema nekim saborskim zastupnicima. Smatramo da je to nedopustivo”, kazao je Plenković.

Premijer je podsjetio da se u nedjelju obilježava obljetnica genocida u Srebrenici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...