Plenković potvrdio uvođenje novih ograničenja za četiri županije na Jadranu: “Imamo osjetniji porast slučajeva”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sinoć je zbog pogoršanja epidemiološke situacije najavio uvođenje novih ograničenja za narančasti dio Jadrana od ponedjeljka.

Jutros je na sjednici Vlade o tome govorio premijer Andrej Plenković.

U svom uvodnom obraćanju Plenković je napomenuo kako nakon tri tjedna stagnacije imamo osjetniji porast slučajeva te je pozvao na oprez.

“Uočljivo je da najveći broj zaraženih dolazi iz četiri dalmatinske županije i turističkih destinacija i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze. Moramo gledati cjelinu odgovornosti”, rekao je i dodao da je cilj tih mjera ograničiti mogućnost širenja zaraze i kontrola nad većim okupljanjima.

“Time ćemo izbjeći rizike, smanjiti dinamiku zaraze i omogućiti održavanje turističke sezone”, rekao je premijer, prenosi Telegram.

Naglasio je kako je tu važna uloga lokalnih i županijskih stožera.

 

Smatra da će ove odluke smanjiti nesporazume i nedorečenosti između njihovih i odluka Nacionalnog stožera, koje su nekad kontradiktorne.

Naglasio je da je ukupno cijepljeno oko 48 posto odraslih u Hrvatskoj.

Istaknuo je da su među hospitaliziranima 94 posto bile necijepljene osobe.

“Danas svatko tko odabere da se ne cijepe doslovno stavlja sebe u rizik i taj rizik može završiti fatalno”, poručio je Plenković.

“Svi smo umorni od pandemije, od mjera i drukčijeg načina života”, naglasio je. Zatim je dodao kako je bitno proći kroz ljeto sa što većim dolaskom turista i sa što manjom zarazom.

 
andrej plenkovićjadran