Plenković: “Vjerujem u društveni dogovor države i građana oko cijepljenja”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u srijedu u intervjuu za Dnevnik HRT-a na više aktualnih političkih i društvenih tema, među kojima i o cijepljenju.

Plenković je istaknuo da je cilj cijepljenja steći kolektivni imunitet protiv covida-19, podsjetio da je Vlada osigurala dovoljno cjepiva te je čestitao svim koji su se cijepili, a kojih je među odraslim osobama sada 46,3 posto.

Premijer vjeruje da će se ostvariti postignuti dogovor s poslodavcima i da će se cijepiti do 70 posto zaposlenih u onim tvrtkama koje će tražiti potporu u poslovanju zbog posljedica pandemije.

Nije se složio s novinarskom primjedbom da je riječ o svojevrsnoj neizravnoj prisili za cijepljenje u nekim djelatnostima poput zdravstva, socijale i napose školstva jer, dodao je, rezultati državne mature također pokazuju kolike su prednosti nastave uživo u odnosu na online nastavu.

Poručio je da je cilj cijepljenja osigurati zdravstvenu, ekonomsku i financijsku sigurnost ljudi i to tako da se ohrabri oko 65 posto do 70 posto stanovništva da se cijepe jer su prošle godine preporuke stručnjaka bile da se s 80 posto stječe kolektivni imunitet, a sada s novim varijantama taj postotak i raste.

Nakon godinu i pol krize koja je diljem svijeta odnijela više od 4 milijuna života i 8.233 života u Hrvatskoj imamo rješenje za povratak starom životu i apeliram na sve da ga, ako nemaju neki medicinski razlog, iskoriste, poručio je.

 

“Svi naši sugrađani su racionalni i pametni. Svjesni su da nas je korona koštala 34 milijarde kuna, da smo lani imali pad od osam posto. Unatoč toma smo zadržali 700.000 radnih mjesta, pomogli više od 120.000 poslodavaca, stali iza privatnoga sektora i radnika na način kako je to jedino mogla država”, rekao je Plenković

 
andrej plenkovićcijepljenje