Treći tjedan Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi grandiozna djela 19. stoljeća

Treći tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi tri koncerta. Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.

Večeras je u 21 sat u crkvi sv. Donata na rasporedu koncert Zadarskog kvarteta klarineta.

Ansambl uz manje promjene sastava djeluje još od 2007. godine kao samostalni projekt tadašnjih učenika Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru. Sastav danas čine diplomirani akademski klarinetisti Marcelo Zelenčić, Ante Buturić, Lovre Lučić i Abdul-Aziz Hussein. Tijekom svoga djelovanja izvodili su izuzetno šarolik program sastavljen od originalnih kompozicija za kvartet klarineta te skladbi iz domene jazza i folklorne glazbe.

Dobitnici su četvrte nagrade na natjecanju Premio Città di Padova 2016. i polufinalisti hrvatskog natjecanja Papandopulo 2019. U bogatom programu večerašnjeg koncerta ističu se skladbe Anđelka Klobučara i Tihomila Vidošića.

Ostatak tjedna pripada koncertima Zadarskoga komornog orkestra koji pod ravnanjem šefa dirigenta Ivana Repušića izvodi tri istaknuta djela Johanessa Brahmsa, uz Beethovena i Wagnera najvažnijeg predstavnika grandioznog 19. stoljeća. U četvrtak, 22. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat na rasporedu je Koncert za violinu, violončelo i orkestar uz soliste Romana Simovića i Uladzimira Sinkevicha, te Druga simfonija.

Crnogorski violinist Roman Simović nastupio je na najvažnijim koncertnim pozornicama, poput Boljšoj teatra, dvorane Victoria u Ženevi, dvorane Rudolfinum u Pragu, dvorane Rahmanjinov u Moskvi, Grand Opera Housea u Tel Avivu itd. Kao solist, nastupao je s nekima od najrenomiranijih orkestara na svijetu kao i s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Antonija Pappana, Daniela Hardinga, Jiřija Belohlaveka, Pabla Heras-Casada i drugih. Roman Simović koncertni je majstor Londonskog simfonijskog orkestra a ujedno i počasni koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra.

Uladzimir Sinkevich od 2011. godine član je Minhenskoga radijskog orkestra na mjestu prvog violončela.

Osvojio je brojne nagrade, među ostalima prvu nagradu i Posebnu nagradu Isang Yun na istoimenom međunarodnom natjecanju u Koreji 2012., treću nagradu Međunarodnog natjecanja Drohomirecki za solo violončelo u poljskim Katowicama i drugu nagradu na 10. natjecanju Gabrielli u Berlinu. Kao solist nastupio je uz brojne orkestre, primjerice Bjeloruski državni simfonijski orkestar, Minhenski radijski orkestar i Filharmoniju Baden-Badena.

U subotu, 24. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat orkestar će izvesti Brahmsovu Treću simfoniju i Uvertiru opere Strijelac vilenjak Carl-Marie von Webera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...