Beroš o jeseni: “Moguće je ukidanje svih mjera”

Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom dana je održao sastanak s ravnateljima nekoliko bolnica i s članovima ekspertne skupine Ministarstva zdravstva. Dogovoreno je da KB Dubrava neće biti jedina koja će primati covid-pacijente, niti će više biti isključivo covid-bolnica.

“Razmotrili smo aktualne teme, a to je odgovor zdravstvenog sustava u ovom četvrtom valu, odnosno u doba hladnijeg vremena u jesen”, kazao je, prenosi RTL.

Rekao je da su razgovarali konstruktivno, o onome što su već naučili, sve kako bi spremno dočekali jesen.

“Situacija se mijenja. Znamo kako se virus širi, kakva je klinička slika. Međutim, činjenica je da je sve više cijepljenih u Hrvatskoj. To znatno mijenja paradigmu odnosa prema bolesnicima”, kazao je dalje:

“Dogovoreno je da se postigne kolektivna pripravnost cijelog zdravstvenog sustava. To ne znači da odustajemo od centraliziranog pristupa. Samo smo stekli nova iskustva.”

“Moje prvo pitanje ravnateljima onih bolnica koje do sada nisu isključivo liječile covid-19 bolesnike je hoće li nastaviti tretirati ostale bolesnike ako budu imali svoje dijelove bolnica koji će tretirati isključivo covid-19 bolesne.”

“Svi smo se dogovorili da će Klinika za infektivne bolesti i dalje biti primarni centar. Nakon toga, ovisno o rastu broja, punit će se druge ustanove, poglavito pojedini dijelovi KB-a Dubrava (ne i cijela bolnica), potom Klinika za plućne bolesti, potom KB Zagreb.”

Rekao je da je najbitnije da se pritom ne ugrožava zdravlje ne-covid pacijenata.

“Išli smo do krajnjih granica i eventualno visoke popunjenosti, za što ne vjerujem da će se desiti, poglavito zbog činjenice da je dobar dio građana ovaj put cijepljen”, rekao je i pozvao još jednom na nošenje maski i držanje razmaka kao najbolji način da se spriječi rast broja oboljelih.

 

O tome hoće li se mjere donositi po broju hospitaliziranih

Iznio je i neke brojke:

“U ovom trenutku imamo 427 hospitaliziranih, 55 je na respiratoru, što je više nego prošle jeseni, odnosno prošlog 30. kolovoza. I zato smo se sastali, jer moramo biti spremni.”

Rekao je da je u petak nastavak razgovora o trećoj dozi cjepiva za radnike u zdravstvenom sustavu.

Upitan je i o tome hoće li se mjere donositi na temelju broja hospitaliziranih, a ne na temelju broja pozitivnih, kao što je do sada bio slučaj.

“To je isključivo epidemiološko pitanje, na sastanku ekspertne skupine o tome nismo razgovarali. Ponovit ću svoj stav, iako nisam epidemiolog, ali sam godinu i pol dana u tome i razvio sam neko svoje promišljanje. Broj novozaraženih vam je apsolutno adekvatan ako svi imaju jednaku kliničku sliku. Onda vi znate da taj broj novozaraženih odražava broj hospitaliziranih, broj onih koji će završiti na respiratoru”, govorio je:

“Međutim, ovaj početak četvrtog vala nije pokazao kao prošlo ljeto. Kliničke slike bile su lakše. Prema tome, broj novozaraženih nije relevantan. Relevantan je onaj broj koji će vama opteretiti zdravstveni sustav, a to je broj hospitaliziranih i broj najtežih bolesnika, bolesnika na respiratoru. To je za mene kao ministra zdravstva relevantniji podatak. Iako, gledajući šire epidemiološki, dobro je znati i broj novozaraženih i postotak pozitivnih među detektiranima i obrađenima.”

“Zasad ćemo se držati općih mjerila. Ali možete biti sigurni da je meni najveća vrijednost podatka broj hospitaliziranih, broj novohospitaliziranih i broj onih na respiratoru”, podvukao je.

 

Kaže da je moguće ukidanje svih mjera

Je li zabrinut zbog jeseni?

“Gledamo što će biti. U ovom trenutku brojke su veće nego prošle godine. U igri je delta soj, za koji znamo da izaziva veće virusno opterećenje, veći broj virusa koji se brže repliciraju, stoga se brže širi. Međutim, u ovom trenutku imamo više od 1.6 milijuna cijepljenih građana. To bi se moralo nekako reflektirati. Smatram da će opterećenje zdravstvenog sustava biti manje. Moj zadatak, naš zadatak, je da smo spremni na sve scenarije.”

Upitan je je li moguće ukidanje svih mjera.

“Pa, i to je jedna od mogućnosti. Hoće li do toga doći, ovisit će isključivo o ponašanju virusa. Jer, bude li se virus širio, bude li se povećavao broj hospitaliziranih sugrađana, teško bih se tada, ja kao ministar zdravstva, mogao odreći mjera. Zadnjih godinu dana svjedočimo tome da imamo dva najbolja elementa za borbu protiv ove bolesti: to je cijepljenje i to je poštivanje mjera, općih protuepidemijskih, ali i ovih koje donosi Stožer, kojima se reguliraju ponašanja. Koja su to ponašanja? To su ponašanja koja su rizična i koja mogu generirati širenje virusa”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...