Manje ih je i u Zadru, zašto su Talijani nestali s naše obale? Umorni su od mjera i ostaju u svojoj državi

U Hrvatskoj trenutno boravi nešto više od milijun turista. Od stranih turista najbrojniji su Nijemci, Slovenci, Poljaci i Austrijanci.

U top pet nisu ušli Talijani kojih je u Hrvatskoj trenutno oko 37 tisuća.

Prema podacima HTZ-a, do 8. kolovoza je u Hrvatsku stiglo 192 tisuće Talijana, što predstavlja 16% više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2020., odnosno trećinu od ukupnog broja turista koji su Hrvatsku posjetili u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine.

U srpnju ove godine je u Hrvatskoj od ukupnog broja turista njih dva posto bilo iz Italije, odnosno došlo je nešto manje od 70 tisuća Talijana. Za usporedbu, 2019. godine je u srpnju udio talijanskih turista bio 4 posto, odnosno u Hrvatsku je došlo njih 170 tisuća. Talijani tradicionalno najčešće biraju Istru, Kvarner i Zadarsku županiju.

 

“Talijani su umorni od mjera, više turista očekujemo u kolovozu”

Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu, naglašava da su putovanja između talijanskih regija te u inozemstvo pokrenuta tek od 15. svibnja ove godine te da je to jedan od razloga manjeg broja turista iz Italije.

“Stječe se dojam kako su Talijani umorni od stalnih ograničenja (iznenadne i stalne promjene i uvođenje mjera suzbijanja pandemije). Naime, Italija je skoro 7 mjeseci živjela s policijskim satom i nošenjem maski na otvorenom, sve do početka lipnja 2021. godine.

Talijansko tržište se prema Hrvatskoj pokrenulo od lipnja, vidimo to i po rastu turističkog prometa u lipnju, kada je ostvareno 33.914 dolazaka (+5%) te 156.022 noćenja (+22%), i srpnju, kada je ostvareno 83.864 dolazaka (+27%) i 457.646 noćenja (+17%).

Glavnina turističkog prometa se očekuje u njihovom tradicionalnom mjesecu za putovanja, kolovozu, te se vidi rast prometa u prvih 8 dana mjeseca, 46.739 dolazaka (+18%) i 209.462 noćenja (+22%)”, kaže Vukelić, piše Index.

 

“Bit će ih manje nego što smo navikli, ali vjerujem da će se postupno vraćati”

 

Talijansko tržište karakteriziraju individualnost i “last minute” rezervacije, napominje Vukelić.

“Zbog toga je i u normalnim tržišnim okolnostima teško unaprijed predviđati trendove s ovog tržišta, a navedeno je dodatno otežano uslijed globalne pandemije koronavirusa koja je snažno utjecala na talijansko gospodarstvo, odnosno na mogućnosti stanovništva da putuju u inozemstvo. Ove će se godine svakako čekati do samog kraja, Talijana će biti, sigurno ne onoliko koliko smo navikli i vjerujem da će se postepeno vraćati”, kaže.

 

Talijani su nekad bili drugi najbrojniji gosti u Istri

Talijanski gosti su sve do prije globalne financijske krize 2009. godine stabilno držali drugu poziciju odmah iza Njemačke, a ispred Slovenije i Austrije, kažu iz Turističke zajednice Istarske županije. Od onda Talijani imaju konstantan pad, tako da su sada pali za dva mjesta, pretekli su ih i Slovenci i Austrijanci.

Istarski TZ objašnjenje za ovaj posljednji pad vidi u pandemijskim mjerama i teškoj financijskoj situaciji zbog koronakrize. Navode i da Italija potiče građane da ostanu u zemlji, kao i da Italija također ima svoje more.

 

“Talijani ostaju u svojoj državi, tamo im ne treba covid-potvrda”

Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, navodi da na području Kvarnera svakodnevno raste broj dolazaka i noćenja gostiju iz Italije, što je vrlo dobar rezultat s obzirom na to koliko je teško Italija bila pogođena pandemijom.

“Veliku ulogu i ove godine na turistička kretanja i dalje ima činjenica da brojne države potiču svoje državljane da godišnji odmor provode u svojoj matičnoj zemlji, a kada govorimo o Talijanima, veliki broj njih za ljetne praznike i godišnje odmore odlučio je ostati i putovati unutar granica svoje zemlje budući da, kao zemlja Mediterana, Italija ima zaista veliki broj obalnih gradova i destinacija, a i za putovanje Talijanima unutar njihove zemlje ne trebaju covid-potvrde niti testiranja kao za putovanja u inozemstvo”, rekla je Živadinov.

Kvarner je Talijanima jedna od najbližih i lako dostupnih destinacija, a odluku o dolasku uglavnom donose zadnji tren, kaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...