Objavljena nova korona karta; Hrvatska obala i dalje je u narančastom, ostatak države je u zelenom

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u četvrtak je ažurirao kartu koja prikazuje četrnaestodnevnu zarazu na 100.000 stanovnika te tako rangira regije pojedinih država po stupnju rizika.

Karte se ažuriraju svakih sedam dana, a boje se određuju ovisno o brojkama novih zaraženih osoba u pojedinom području i postotku testirane populacije.

Hrvatska obala i dalje je u narančastom, ostatak države je u zelenom.

Tim se povodom oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru: ”Nova ECDC karta pobuđuje oprezni optimizam, ali i obvezu. Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija na Mediteranu, no put do sigurne zone je lakši nego li zadržati taj status. Cijepimo se i poštujmo mjere na dobrobit naših građana i posjetitelja Hrvatske”.

Što se tiče susjednih zemalja i konkurenata u turizmu, Španjolska je gotovo cijela tamno crvena tj. visoko rizična, u crvenom i narančastom je većina Italije i Grčke, dok se crveni Francuska, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

Zelene zone su i dalje cijela Njemačka, Poljska, Austrija, Češka, Slovačka i Mađarska – sve redom naša najvažniija turistička tržišta.

Iako je Italija prošli tjedan bila u narančastim i zelenim bojama, njezin zeleni dio se smanjio, a središnji dio zemlje je postao crveni.

Slično se događa i s Njemačkom koja je bila gotovo cijela narančasta prošli tjedan, dok je na novoj koronakarti više crvenih područja. Slično je i s Francuskom. Pirenejski poluotok već je tjednima u crvenim nijansama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...