ODLIČNE VIJESTI Hrvatska je na europskoj korona karti ostala narančasta!

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu koronakartu na kojoj je Hrvatska i dalje ostala narančasta.

“Dugo smo danas čekali novo izvješće ECDC-a te smo kontaktirali naše izvore u Stockholmu, imali su određenih poteškoća u objavljivanju nove karte. Javljaju nam da je cijela Hrvatska ostala u narančastom, dakle, nema crvenih zona u našoj lijepoj domovini”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije nakon redovite sjednice Vlade.

Nakon što je karta objavljena vidljivo je da je obala ostala u narančastom, kao i sjever i Zagreb, no sada je ostatak Hrvatske iz zelenog prešao u narančasto. Obala i Zagreb prošlog su tjedna bili u narančastoj zoni, a iz zelenog je u narančasto prešao sjever zemlje.

Podsjetimo, epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100.000 stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na COVID-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od COVIDA-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800.000 stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije – Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...