Plenković: “Onaj tko u Betlehemu vidi našu kapelicu, kasnije bi mogao doći u Zadar”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Zadarskoj županiji.

U vojarni u Zemuniku Donjem novinari su ga upitali za komentar o gradnji kapelice u u Betlehemu kojoj se suprotstavila oporba uz mišljenje da se taj novac trebao uložiti u obnovu od potresa.

“Nisam čuo da je oporba nešto govorila o kapeli u Izraelu. Mnoge zemlje imaju svoje kapele tamo, to je naš doprinos promociji Hrvatske. Sredstva za obnovu sakralnih građevina su daleko veća od ovog iznosa. Mislim da možemo biti ponosni, a ne kritizirati, to bi bio pravi pristup. Onaj tko ode u Izrael i to vidi bi mogao bi iduće godine doći u Zadar. Tako treba razmišljati, konstruktivno”, odgovorio je Premijer.

Vlada je, sjetimo, u četvrtak na sjednici odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu s 3.375.000 kuna, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu, navodi se u odluci.

S obzirom na veliki porast broja posjetitelja Izraelu, planira se gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu.

Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450.000 eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...