U petak će se doznati koliko će umirovljenicima rasti mirovine, mnogi će ostati razočarani

Usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine je iza ugla. Jedini podatak koji nedostaje za formulu izračuna očekuje se u petak 20. kolovoza, a umirovljenici će tada saznati koliko im rastu mirovine.

Po svemu sudeći, prosječan umirovljenik u rujnu može očekivati sedamdesetak kuna veću mirovinu, javlja Mirovina.hr.

Mirovine se u usklađuju prema dva faktora, rastu plaća i stopi inflacije. I jedan i drugi će, po svemu sudeći, biti u pozitivi, a do postotka usklađivanja dolazi se zbrojem 70 posto većeg faktora i 30 posto manjeg.

Budući da je većina podataka za izračun već dostupna, može se dati i okvirna procjena koliko bi usklađivanje moglo iznositi. U prvom dijelu godine to je bilo 0,56 posto, a u drugom se očekuje puno veća brojka. Prema izračunu HSU-ovog Željka Šempera, usklađivanje bi u drugom dijelu godine trebalo iznositi između 2,5 i 3 posto. No, kako je rast plaća u svibnju ipak usporio, Šemper je najavio da bi usklađivanje moglo biti bliže donjoj prognozi, dakle oko 2,5 posto.

Što bi ta stopa na kraju značila umirovljenicima? Na prosječnu mirovinu od 2.582 kune rast bi iznosio oko 65 kuna. Za prosječnu mirovinu od 2.901 kunu onih koji su cijeli staž odradili samo u Hrvatskoj (bez međunarodnih ugovora) rast bi iznosio 72 kune. Kako većina ipak prima manje od tog iznosa, umirovljenici bi u prosjeku trebali dobiti 70-ak kuna veće mirovine.

 
mirovinarast mirovineumirovljenici