Zašto su Kinezi naručili veliki vatromet nakon spajanja mosta na Pelješcu?

Kineski su radnici svaki tjedan nakon završetka određenih etapa u izgradnji pucali vatromete i palili petarde u redenicima. Isto su napravili i sada nakon spajanja zadnjeg elementa na način da su naručili i platili stvarno veliki i spektakularni vatromet kao što je spektakularan i sam objekt te angažirali našu domaću tvrtku Mirnovec Pirotehniku koja također ima jako dobre odnose sa njihovom domovinom. Već više od 25 godina traje ta uspješna poslovna suradnja (direktor i vlasnik firme Mirnovec Pirotehnika gosp. Franjo Koletić ima u zadnji 25 godina poslovanja sa Kinom ukupno preko 3 godine svog života provedenih u Kini)

Zašto Kinezi pucaju u ovakvim prilikama?

Naime postoji vjerovanje u kineskom narodu da pucanjem vatrometa i stvaranjem buke tisuće petardi koje su spojene u redenike tjeraju zle duhove i na taj način donose sreću bilo da se radi o ljudima, objektima ili projektima. Kinezi pucaju i na povorkama za sprovode, kod otvaranja novih lokala i pokretanja novih poslova, na svadbama. U svim prilikama bez obzira da li se raduju ili tuguju. Ritual je uvijek isti.

Priča počinje prije više od 1000 godina, kada je u vrijeme dinastije Song (960-1279) od strane kineskog redovnika pod imenom Li Tian, ​​koji je živio u blizini grada Liu Yanga u provinciji Hunan, točnije u selu Da Yao izmislio prve petarde i vatromet.

U ovom su slučaju dečki iz Mirnovca odradili to za njih i njihovu sreću kao i za sreću ovoga projekta. 8 je ljudi pripremalo vatromet tjedan dana. Ispaljeno je za ovu priliku preko 1000 projektila. Paljenje vatrometa rađeno je elektroničkim sistemima sa wireless kontrolom. Vatromet je pucan sa dvije teglenice istovremeno a koreografiju vatrometa potpisuje mladi pyro dizajner Nikola Koletić.

Naime pirotehničari Mirnovca ove su godine trebali pucati na najvećem festivalu vatrometa na svijetu u Montrealu ali je nažalost festival zbog corone već drugu godinu zaredom odgođen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...