Čerkuč o poslovnom planu za kamp Borik: “Longin je krio Studiju što je duže mogao kako bi HDZ-ovi vijećnici dizali ruku bez obzira o čemu se radi”

Priopćenje Davora Čerkuča, potpredsjednika Županijske skupštine o koncesiji za plažu Borik, prenosimo u cijelosti:

“Sažetak poslovnog plana za kamp Borik (studija gospodarske opravdanosti) je uvreda za zdravu pamet. Nakon dva mjeseca opetovanog traženja napokon smo dobili navedeni dokument te shvatili zbog čega je trebalo toliko vremena da do istog dođemo. Prvo se čekalo na potpis Ugovora između Županije i tvrtke Borik d.o.o. pa da se ne bi dizala prašina u javnosti. Drugo, navedena Studija niti je studija niti je gospodarski opravdana, već je dokument koji „opisuje“ redovno održavanje kampa Borik, a napisana na neodgovarajućem nivou koji bi svaka Studija trebala zadovoljiti.

Shvatljivo je da vijećnici vladajuće koalicije koju čine HDZ i partneri u Skupštini Zadarske županije nisu previše opterećeni pozadinom izglasanih odluka, jer budimo iskreni oni i nisu izabrani da bi strateški i razvojno promišljali, već su izabrani da bespogovorno slušaju svoje političke lidere. Začuđuje donekle da članovi stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru odobravanjem ovakve Studije indirektno potvrđuju da su i oni sami više fokusirani na vlastite interese i bespogovornom slušanju onih koji su ih tamo instalirali zbog njihove stručnosti i intelektualnog integriteta, već samo zbog toga što su spremni na podaničko provođenje naputaka.

„Svaka kuća se sastoji od dobrog temelja, a Studija opravdanosti davanja koncesije predstavlja neophodan temelj bez kojega će i najbolji učinak u svim drugim segmentima natječaja i koncesijskog ugovora ostati neefikasan“..

Autor: Dr.sc. Alen Jugović, izvanredni profesor, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci

Sama Studija djeluje kao zbir spojenih ili bolje rečeno izvučenih dijelova iz prijašnjeg poslovnog plana za Kamp Borik. Koliko je truda uloženo da taj dokument bude ozbiljna Studija govori i činjenica da se nisu potrudili niti ispravno numerirati poglavlja.

Prihvatimo činjenicu da su propusti uvijek mogući i pokušajmo sagledati što  donosi ta velika investicija i po čemu će plaža Borik biti bolja, atraktivnija u periodu pred nama.

Osim betonskih koševa koji će biti praćeni betonskim klupama u iznosu od 75.000, 00 kn, uočili smo da će se utrošiti 115.000,00 kn u suncobrane ( pretpostavka da na njima neće biti reklama). Također upada u oči da se za čišćenje podmorja planira godišnje utrošiti 6.300,00 kn, vjerojatno se planira nabavka kantica i lopatica, jer teško je za povjerovati da ozbiljno čišćenje podmorja  toliko košta godišnje. Zanimljivo je da tvrtka Borik navodi da za ovu i sljedeću godinu planira investirati 200.000,00 kn u sustav pročišćivača oborinskih voda, a da se ta investicija uopće ne vidi u prijedlogu investicija, već se samo navodi Sustav za slivne vode s ispustom u ukupnom iznosu od 100.000,00 kn u dvije godine.

Važno je napomenuti da niti jedna stavka navedena u Studiji nije detaljnije opisana niti su navedene količine tako da ne znamo hoće li biti jedna betonska kanta ili njih deset.

Interes za zaštitom okoliša je istaknut u Studiji i posebno se navodi veličina ulaganja u isto. Da  bi se dobila slika što se podrazumijeva pod zaštitom okoliša dovoljno je pogledati tablicu koja navodi ulaganja: Odvoz smeća s plaže, čišćenje podmorja, oplemenjivanje pristupnog i podmorskog dijela plaže kamenim oblutcima, kontrola kvalitete mora, plava zastava, betonski koševi za šetnicu i sustav kolekcije slivnih voda.

Žalosti spoznaja da je odvoz smeća s plaže navedena kao glavna karika u zaštiti okoliša i da je iznos te stavke trećina ukupnih sredstava predviđenih za zaštitu okoliša za deset godina trajanja koncesije.

Znači li to da smo svi mi koji redovno bacamo otpad u pripadajuće spremnike članovi Greenpeaca?

Strategijski ciljevi i ekonomska načela poslovanja kroz načelo racionalnosti ispoljavaju se u težnji poduzeća da u jedinici vremena ostvari određeni poslovni rezultat uz što manja ulaganja ili, pak, da uz određena ulaganja ostvari što veći poslovni rezultat.

Dokaz da su sva navedena „ulaganja“ stvarna, a ne održavanje postojećeg stanja govore nam podaci da su iz tablice prihoda koji navode jednake prihode od ulaznica tijekom trajanja koncesije kao i jako male prihode opet jednake vrijednosti od vodenih sportova.

Na osnovi svega navedenog nameće se zaključak da u idućih deset godina možemo očekivati jednak broj posjetitelja ili možda manji, ali uz skuplju ulaznicu te da će i za deset godina vodeni sportovi koji su i razlog dolaska i boravka na moru biti jednako ako ne i manje privlačni kao što su to danas. Gdje je dodana vrijednost na osnovi ulaganja?

Na kraju, jasno je da župan Longin imao sasvim opravdane razloga da krije što je moguće duže ovu „Studiju“ i  da vijećnici iz redova HDZ-a s koalicijskim partnerima dižu ruku bez obzira o čemu se radi jer njihovo djelovanje i nije povezano s općim interesom javnosti, već su isključivo vođeni osobnim interesom. Žalosna je činjenica da su članovi stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru stavili svoj potpis na ovakvo što i dopustili da njihov profesionalni integritet bude stavljen pod upitnik. Budućim tražiteljima koncesija na pomorsko dobro preporučio bih da kao studiju gospodarske opravdanosti dostave prazne listove papira jer ionako ona nema smisla dokle god nitko od onih koji bi trebali voditi brigu o opravdanosti izdate koncesije nisu vođeni stručnim i profesionalnim smjernicama, već samo onim koje dolaze od onog koji im omogućuje ostanak na povlaštenim položajima.

Župan Longin nedavno je izjavio: “Želimo pametnu županiju pa je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje možemo napraviti iskorak” na našu žalost postoji bojazan da će proći još jako puno vremena dok tako što zaživi.

Vijećnicima vladajuće većine te članovima stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru možda nije poznato kako bi trebala izgledati dobro napisana studija, a to sigurno nije 13 stranica teksta Poslovni plan za kamp Borik (studija gospodarske opravdanosti). Kako bismo djelovali konstruktivno, a za neke i edukativno mi  oporbeni vijećnici dali smo si truda da im ukažemo na primjer dobre prakse pa da pokušaju  barem odglumiti da  im je stalo. Zato neka otvore stranicu https://www.zadarska-zupanija.hr/kolegij2015/36/15.1.pdf koja im je tako blizu ili tako daleko.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...