Cestitka_Uskrs

Čerkuš nezadovoljan s prvih 100 dana županijske vlasti: “Longin nije previše opterećen činjenicom da bi trebao išta mijenjati”

Davor Čerkuč, potpredsjednik Županijske skupštine oglasio se priopćenjem za medije u kojem iznosi svoju analizu stanja u novom sazivu i političkim događanjima u zadarskom kraju.

Spominje aferu u kojoj je Stipica Radoš, HDZ-ov čovjek i ravnatelj đačkog doma primao uplate bolesnih turista na privatni račun, ali i virskog načelnika Kristijan a Kapovića za kojeg kaže da nema izborni legitimitet, a kao zarobljenika drži cijelu Zadarsku županiju.

Ovih dana u medijima je za sve važnije gradove i županije rađena analiza prvih 100 dana od početka mandata. Zadarska županija je toliko neinteresantna da ni lokalni portali i ini mediji nisu na tu temu napisali ni slova.

Svjestan činjenice da je gospodinu Longinu ovo drugi mandat i da nije previše opterećen činjenicom da bi trebao išta mijenjati. Iz tog razloga koristio bi nekoliko citata da mu ukažem koliko nije u pravu: „Vrijeme je vrjednije od novca. Možete dobiti više novca, ali ne možete dobiti više vremena.” Jim Rohn, te: „Odugovlačenje nam krade vrijeme”. Edward Young

Mi kao oporbeni vijećnici jedino što možemo činiti jest ukazivati i podsjećati kako su i u što je potrošeno prvih 100 (sto) dana gospodina Župana u nadi da će birači kad opet budu imali priliku izbora znati dali žele upravo takve politike ili politike koji će potaknuti brži i kvalitetniji razvoj i razvitak Zadarske županije.

Počet ću sa aferom IBAN:

– pokretanje postupka smjene ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma Stipice Radoša (HDZ), dvanaesti dan od izbijanja afere IBAN-19 u kojoj je otkriveno kako je na svoj osobni bankovni račun primao uplate od turista koji su tamo boravili u karanteni. Sam je priznao djelo. A zašto mu je sad problem odgovoriti koliko je računa i u kojem iznosu izdano za mjeru izolacije? Jer očito nije samo novac na privatnom računu problem. Do kada će ravnatelj Radoš biti na funkciji? Do trenutka pisanja ovog teksta zahtjev za razrješenjem još nije došao do onih ili onog tko je to trebao zaprimiti (postoje naznake da u Županiji žele koristili goluba pismonošu koji je u procesu javne nabave).

– Zrinke Škare i pedagoginje Anđele Vulin one su, naime, nakon što su konstantno ukazivale na kršenje zakona i propuste ravnatelja “Srednje škole Biograd na moru” u vrlo kratkom roku dobile otkaz i sada je pred njima pravna bitka da se vrate na posao. Unatoč brojnim materijalnim dokazima koji potvrđuju ono što govore, sustav ih nije zaštitio i obje suzavršile doslovce na ulici.

– „Ovlaštenik koncesije dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti sveukupno 2.431.200,00 kuna kao investicijsko ulaganje, a sve u opsegu i na način opisan u Studiji gospodarske opravdanosti”…. Ta misteriozna Studija nikako da ugleda svijetlo dana ma koliko se mi trudili i pisali o njoj…. Ono što je sigurno da od 18 plaža u Hrvatskoj koje imaju koncesije s mogućnošću ograđivanja i/ili naplate ulaza njih 8 nalazi se na prostoru Zadarske županije. Novo uređena plaža Kolovare pretendira da bude i deveta u nizu.

– „Starije osobe predstavljaju društveno osjetljivu kategoriju stanovništva kojoj je potrebno osigurati dodatne uvjete kako bi uživali svoja prava i imali kvalitetan život u starosti.”
Izvor: Strategija socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2017.-2020.

Ne mogu, a da se ne osvrnem još jednom na jedno od prvih obećanja gospodina Longina: Župan Božidara Longin je među svojim prvim predizbornim „obećanjima” između ostalog naveo slijedeće: „Podsjetio je da je Zadarska županija prva u Hrvatskoj uvela sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne, a u sljedećem mandatu naknadu će povećati s 500 na 800 kuna.” Činjenica koja ga demantira jest ta da je „Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe nedavno je na prijedlog ravnatelja Marka Buljata odobrilo poskupljenje svojih usluga korisnicima za oko 12 posto. Po korisniku, to znači da Dom sada košta oko 300 kuna više nego do sada.”

Osim ovih gore navedenih razvojnih postignuća Zadarske županije taksativno ću nabrojati i još neke: Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, početak izgradnje Azila za napuštene životinje, završetak 20-ak metara pristupne ceste od strane Županijske uprave za ceste kako bi se u funkciju stavila novoizgrađena trajektna luka u mjestu Tkon, otok Pašman.

Pokušao sam definirati zašto Zadarska županija ne čini ništa da ubrza i poboljša svoj razvitak, već se razvitak događa po inerciji. Došao sam do nekoliko interesantnih zaključaka. Gospodin Šime Erlić ukazao je nama neupućenima, a i ne baš normalnima da kad se Vlada i svi normalni ljudi se odmaraju u 8. mjesecu mi ostali smo na čekanju.

Za drugi zaključak zahvaljujem gospodinu Kristijanu Kapoviću Savjetniku za sve i svašta, osobi koja ne odgovara nikom, koja nema izborni legimitet i drži kao zarobljenika cijelu Zadarsku županiju. U svom posljednjem intervuju za portal Zadar News tako smo doznali koliko je dotični gospodin proganjan da sam u jednom trenutku poželio pokrenuti Facebook stranicu potpore. Saznali smo tako da je Županija u stanju „iščekivanja” dok se „normalni” ne vrate s godišnjeg kako bi gospodin Kalmeta i gospodin Longin mogli donijeti darove pred noge gospodina Kapovića, njihovog spasitelja. Saznali smo tako da gospodin Kapović ne voli previše HDZ, ali dok ovi plaćaju on rado sluša pjesmu Prljavog kazališta „Što sad ljubav ima s tim”. S druge strane gospodin Kalmeta i gospodin Longin prema potrebi mogu parafrazirati poznatu izreku “Cveta cveće u naše preduzeće”. I tako dok druge općine, gradovi i županije rade na ubrzanom kulturnom, socijalnom i gospodarskom razvoju, nama u Zadarskoj županiji ne preostaje ništa drugo nego da sa zebnjom očekujemo susret trojice mušketira i na njihovu objavuda imaju (ne)sporazum. Nama u oporbi s druge strane ostaje da kroz svoje djelovanje ukazujemo na njihovo ne djelovanje.

Davor Čerkuč

Potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije

P.S. Kako gospodin Longin preferira Engleski jezik dao sam si truda i na svom Facebook profilu objavio ovaj tekst i na njemu dragom jeziku kako bi i on mogao razumjeti što je gore navedeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...