Eko Zadar: “Stoljetnim lipama na Trgu sv. Frane prijeti sječa!”

U posljednjem komentaru vezanom za gradsko zelenilo u svibnju ove godine najavljen je nastavak izvještavanja o temi stoljetnih stabala lipe na Trgu sv. Frane. U iščekivanju odgovora Grada Zadra koji ne stiže na njihovu adresu, iz udruge Eko Zadar podsjećaju da stoljetnim lipama na Trgu sv. Frane prijeti sječa.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

11. svibnja 2021. odgovor Grada na naš službeni Zahtjev za pristup informacijama putem mail-a je glasio: ‘’Prema informacijama iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo i projektnoj dokumentaciji, predviđeno je da se stabla svakako sačuvaju. Ukoliko arheološka istraživanja ili bilo koje druge radnje tijekom realizacije samog projekta budu zahtijevale intervencije, pod cijenu izmjene projektne dokumentacije tijekom izvođenja će se pokušati sačuvati svo zelenilo.’’

Nakon dodatnog zahtjeva, dobili smo odgovor u kojem su nam poslane vizualizacije iz idejnog projekta iz kojeg se, kako se navodi u odgovoru, “vidi da projektom nije predviđeno uklanjanje stabala”.

Putem servisa Zeleni telefon od prijavitelja smo zaprimili dodatne informacije iz kojih proizlazi da će se lipe stare oko 100-120 i više godina ipak sjeći.

S obzirom na to da se radi o parternom uređenju što znači da neće doći do dubinskih zahvata, ne postoji logično objašnjenje za sječu lipa.

Neprestano se govori o očuvanju postojećeg zelenila i neprocjenjivoj vrijednosti stabala starih pola stoljeća ili preko stoljeća, ali nužno je uvijek iznova to ponavljati jer svjesnost o ovoj problematici nažalost još uvijek ne postoji ili postoji tek u tragovima. Ovim putem pozivamo odgovorne da se javno i jasno izjasne o sudbini lipa i potvrde ili demantiraju informacije kojima raspolažemo, a ostale koji su u poziciji da mogu utjecati na očuvanje stabala svojim riječima i/ili djelom da doprinesu.

Želimo poručiti i da sadnja novih stabala u ovakvim okolnostima nije utješna niti je prikladno rješenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...