Cestitka_Uskrs

Kruzerima na Jadran došlo više od 35 tisuća putnika, Zadar pretekli i Koručula, Šibenik, Hvar…

Jedanaest velikih stranih brodova-kruzera u sedam mjeseci ove godine po hrvatskom su Jadranu obavili 49 kružnih putovanja, 16 više nego u istom razdoblju 2020., a njima je u Hrvatsku došlo nešto više od 35 tisuća putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Stranih kruzera je po Jadranu plovilo ove godine četiri više nego ih je bilo u sedam mjeseci 2020., kada je kruzing industrija zbog pandemije gotovo ”zamrla” pa tako i na hrvatskom Jadranu.

Od 49 kružnih putovanja stranim brodovima po Jadranu u sedam mjeseci ove godine sva su ostvarena samo u lipnju i srpnju, odnosno 15 u lipnju i 34 u srpnju, dok ih u mjesecima prije toga ove godine nije bilo.

Za razliku od prijašnjih godina, prije pandemije, kada su kruzeri na Jadran stizali pod zastavama i gotovo 20 zemalja iz svijeta, ove su godine u sedam mjeseci bili pod zastavama samo sedam zemalja, i to najviše Paname, čiji su kruzeri ostvarili i najviše kružnih putovanja, 26.

Sedam takvih putovanja bilo je brodovima pod zastavom Belgije, po četiri iz Francuske i Grčke, po tri iz Norveške i s Malte te dva pod zastavom Bahama.

Na Jadranu najviše je od ukupnih kružnih putovanja stranih brodova, 35, i ove godine u sedam mjeseci ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju s 13 tih putovanja slijedi Splitsko-dalmatinska županija, dok ih je u Primorsko-goranskoj bilo jedno.

Luka Dubrovnik bila je najposjećenija s 40 posjeta stranih kruzera, zatim Luka Split s 25 posjeta, Korčula sa 17, Hvar s 15 posjeta i Šibenik s 13 posjeta tih brodova.

Iako je ove godine došlo do nešto većeg povratka i porasta kružnih putovanja u odnosu na 2020., još ih je znatno manje nego u 2019., odnosno u sedam mjeseci ove godine putovanja stranih brodova za kružna putovanja bilo je gotovo 87 posto manje nego u istim mjesecima 2019., a putnika 94 posto manje.

Nema ni spomena Luke Zadar u statistici kružnih putovanja stranih brodova.

Sjetimo, SeaDream II prvi je kruzer s putnicima koji je polovicom srpnja uplovio u Zadar nakon dugih godinu i pol dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...