Plenković u Zadru otvorio Centar za kreativne industrije: “Jedna smo od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada”

U sklopu službenog posjeta Zadarskoj županiji, premijer Andrej Plenković prisustvovao je u utorak poslijepodne u Zadru svečanom otvorenju Centru za kreativne industrije, rekavši da nastoje osigurati poticajno okruženje male i srednje poduzetnike.

“Takvi projekti su na tragu onoga što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja Europskoj uniji dulje nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao”, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da je Centar kreativnih industrija važan sadržaj za Zadar, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to upravo kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti.

“Znate da smo jedna od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada. Upravo oni mogu biti korisnici ovog centra, a vidim da je interes velik. Drago mi je da je Zadarska županija dosad povukla 487 milijuna eura europskih sredstava i to pokazuje koncept pametne županije – iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža članstvo u EU. Vlada će podupirati sve ovakve projekte koji doprinose našoj konkurentnosti”, poručio je premijer Plenković.

Gradnja Centra za kreativne industrije na 1560 četvornih metara pokrenuta je prije dvije godine zbog velikog potencijala kreativne industrije, kao i potrebe za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava.

“Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala europske fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo ‘pametnu županiju’, u skladu sa smjernicama EU-a te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak”, istaknuo je župan Božidar Longin.

U centru su specijalizirani poduzetnički inkubator ne samo s uredima za najam, nego i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking i izložbenim prostorom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...