Studenti ostali bez smještaja u Đačkom domu, država im daje 200 kuna; Vican: “Nitko nije oštećen”

Studenti u Zadru ponovno se susreću s novim starim problemom – smještajem. U Zadru ima oko 6000 studenata od kojih dvije trećine dolazi izvan Zadarske županije. Oko 260 studenata je svake godine smješteno u Studentskom i Đačkom domu koji zbog popunjenosti ove jeseni neće moći primiti studente kao što je to do sada bio slučaj.

“Želim vas upoznati sa situacijom 46 studenata među kojima sam i ja jer je krajnje nemarno i neozbiljno da jedno sveučilište ovako nešto radi. Danas, 1. rujna nas je zvalo iz studentskog centra da naš smještaj u učeničkom domu nije osiguran i da će biti dodijeljen srednjoškolcima zbog velikog broja prijavljenih. Naš smještaj koji smo dobili putem natječaja naknadno se daje nekom drugom”, napisao je student u sveučilišnoj grupi na Facebooku, a tijekom jučerašnjeg dana na isti problem nam se požalio nemali broj njegovih kolega koji su kažu, ostali na cesti mjesec dana prije početka nove akademske godine.

Kako kažu, nisu računali na troškove unajmljivanja stana jer to za mnoge od njih, zbog skromnog budžeta nije opcija, a prema obećanju Sveučilišta da će biti smješteni u novi dom čim on bude dovršen su poprilično skeptični.

“Nisam računao na trošak stana, a na kraju krajeva, nismo svi u istoj financijskoj situaciji. Ovo je ogroman propust Sveučilišta”, napisao je ogorčeni student u grupi.

Rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican, pak kaže kako niti jedan od studenata nije dobio rješenje da mu je mjesto u domu oduzeto, te kako Đački dom upise vrši do određenog datuma.

-49 mjesta u Đačkom domu su zauzeli učenici, a konačna odluka se donosi nakon žalbi. Oni koji su na listi će ući u dom, a drugi će ostati na listi za novi studentski dom koji bi trebao biti gotov do studenog, odnosno, najkasnije do kraja godine. Ja studente razumijem, no natječaj raspisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ne Sveučilište. Đački dom nam je do sada ustupao mjesta, no ove godine to nažalost nije bilo moguće, kaže Vican, dodajući da će studenti dobiti državnu participaciju u iznosu od 200 kuna.

-Nitko nije oštećen, ja radim sve što je u mojoj moći za studente, kaže Vican.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...