“Treniram i do 20 sati tjedno”; Ivan Gobin ostvario najbolji zadarski rezultat u Ironmanu

Protekli vikend održana je jedna od najstarijih triatlon utrka u Europi 34. Austria triathlon Podersdorf 2021. Organizatori su pripremili vikend triatlona s preko 2000 natjecatelja, petak aquatlon za djecu, subota dugi triatlon discipline ironman i half ironman, nedjelja sprint i olimpijski triatlon. Među brojnim Europskim triatloncima nastupio je zadarski triatlonac Ivan Gobin kojemu je ovo četvrti završeni ironman, zauzeo je 26 mjesto u ukupnom poretku odnosno 7mj. u najbrojnijoj kategoriji M-40 s osobnim rekordom 9:45h.

IRONMAN:  3,8km plivanja / 180km bicikle / 42,2km trčanja.

-S mislima i željom da završim trku dugog triatlona ispod 10h i tako popravim svoj osobni rekord, prezadovoljan sam rezultatom devet sati i četrdeset pet minuta  koji je ujedno i najbolji zadarski rezultat u dugom triatlonu ironmanu. Plan je bio nastupiti 2020. godine ali zbog covid-a  sam prebacio ironman utrku na 2021. godinu.  Na utrku sam krenuo sam, ukupno 1500km vožnje automobilom bez pratnje obitelji i kolege iz kluba zbog cijele situacije s covidom. Par riječi o samom natjecanju, start utrke bio je u 7 ujutro u Podersdorf am see. Plivalo se u manjim grupama, odlično sam se  osjećao te sam na izlasku vidio da sat pokazuje 3,8km i vrijeme 1:01 minuta, čime sam bio jako zadovoljan. Na biciklu su bili idealni uvjeti, staza se sastojala od šest  krugova po 30km. U okolici Podersdorfa po cesti uz obrađena polja i vinograde. Ukupno 180km sam odradio s prosjekom 35km/h vrijeme segmenta 5:05:48h  bicikla  mi je inače najdraža disciplina te sam se od početka do kraja osjećao vrlo dobro, ali nisam htio ništa forsirati jer sam znao da me čeka maraton. Trčanje se sastojalo od četiri kruga po 10,6 kilometra ukupno maraton 42,2km. Trčalo se uz jezero na ravnoj stazi, start maratona sam počeo u 13:13h znači vrijeme plivanja i bicikle sam odradio za šest sati i trinaest minuta što već umornim nogama nije godilo. Međutim, uspio sam odraditi maraton bez krize i pada u tempu od 5:10 te istrčati za 3:32:49 sati, rekao je Ivan Gobin koji tjedno trenira i preko 20 sati.

– U pripremama za Ironman treniram od 15 do 20 sati tjedno. Triatlon od čovjeka zahtijeva svakodnevni trening, ali i više od toga, sustavan rad, posebnu prehranu i životni stil. Ponekad nije lako, no uz dobru volju i organizaciju sve je izvedivo. Najviše vremena provedem na bicikli, bicikliram od 300 do 400 kilometra tjedno. Jedan od velikih problema je što u vrijeme ljetne sezone ima puno prometa po cestama sva sreća u zadarskom zaleđu nema gužve. Plivam uglavnom rano ujutro u 06 sati, tjedno do 10 kilometra. Tjedno pretrčim od 50 do 60 kilometara. Što se tiče prehrane, najvažnije mi je da zadovoljim kalorijske vrijednosti jer je potrošnja velika, zadnja dva mjeseca u prosjeku 3500/4000kcal dnevno..  Velika svakodnevna pomoć i podrška mi je obitelj, djeca Mila i Vito i supruga Ivana.

Triatlon zahtijeva enormne fizičke napore a o financijama.. Ivan  sve troškove odlaska na natjecanje i bicikl, koji mora biti vrhunski, snosi sam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...