Zubčić o aferi u Đačkom domu: “HDZ štiti svoje lopove jer su u ovo umiješani i drugi. Nedopustivo je da je Radoš još uvijek ravnatelj!”

-Ovu konferenciju za medije moram započeti sa čuđenjem, a moram reći i gađenjem jer je osmi dan od otkrivanja afere u kojoj je novac javne ustanove, po priznanju ravnatelja nađen na privatnom računu, a mi i dalje govorimo da je on ravnatelj, rekao je danas Jure Zubčić, SDP-ov županijski vijećnik koji je razotkrio aferu u Srednjoškolskom đačkom domu. Tamošnji ravnatelj Stipica Radoš turistima smještenim u domu za vrijeme karantene slao je svoj privatni broj bankovnog računa, a to je i priznao na sjednici Domskog odbora.

-To je preslika društva u kojem živimo. Nakon moje objave snimke u kojoj traži uplatu, a onda i prijave policiji, njemu je na deviznom računu nađeno nešto manje od 1600 eura. Pravdao se da su svi iz knjigovodstva na godišnjem, a naknadnom istragom mu je pronađeno još 5500 kuna koje mu ne pripadaju, no to nije sve. Javljaju nam se mnogi studenti, đaci i zaposlenici tog doma. Provjeravamo sve navode jer izgleda da je priča puno dublja. Od jučer imamo informaciju kako je 46 studenata koji su na nakon natječaja za dobivanje smještaja u učeničkom domu dobili obavijest od studentskog centra kako neće moći biti smješteni u tom domu zbog velikog interesa srednjoškolaca i studenti su ostali na ulici. Studentski centar im pri tome nudi subvenciju od 200 kuna, a svi koji živimo u ovom gradu znamo da smještaj za 200 kuna neće naći, rekao je Zubčić i zapitao se zašto je Radoš još uvijek na funkciji i zašto ga HDZ štiti.

-HDZ štiti svoje lopove jer su u ovo umiješani i drugi. Krenimo redom. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Zoran Škrgatić je u odgovoru napisao da su u Đačkom domu od 20. srpnja do 20. kolovoza određene 22 mjere samoizolacije za strane turiste, pri tom navodi da ih je osam bilo u punom trajanju samoizolacije od deset dana, a 14 nije specificirao. Tražio sam da mi to specificira kako bi mogli utvrditi ukupni trošak. Odgovor nisam dobio. Zanimljivo je da ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u mailu navodi kako je osam stranih turista napustilo dom ne podmirivši trošak. Otkud Zavodu takve informacije? Radoš je u zapisniku domskom odboru kad je obrazlagao svoj slučaj, rekao da je dom izdao sedam računa od kojih su tri naplaćena, četiri nenaplaćena. Zavod tvrdi da ih je osam, a 22 ih je poslano u izolaciju. Zašto dom nema 22 računa i zašto Radoš tvrdi da treba utvrditi pravne osnove da bi mi ustupio taj podatak? Kao županijski vijećnik imam pravo na te podatke. Upravni odjel za financije koji mora raditi sa domom budući da je isti proračunski korisnik, ne odgovara na upite o fiskalnoj odgovornosti, a imamo informacije da je upitnik o fiskalnoj odgovornosti za 2020. godinu vrlo problematičan za tu ustanovu, rekao je Zubčić dodajući da je prema navodima Zavoda 22 turista poslano u samoizolaciju u Đački dom, a ukupno smo tijekom sezone imali 19 pozitivnih turista. Ni te brojke se ne poklapaju, zaključio je županijski vijećnik dodajući da je u ovu priču umiješan i dožupan Šime Vicković koji, prema Radoševim tvrdnjama nikad nije donio odluku o karantenskom smještaju i nema odluke da se u Srednjoškolskom đačkom domu smještaju strani turisti u samoizolaciji.

-Oporbeni klubovi u Županijskoj skupštini su se dogovorili sazvati, odnosno, predati prijedlog za sazivanje izvanredne sjednice Skupštine jer je nedopustivo da imamo priznanje da je javni novac na privatnom računu i ravnatelj je još na funkciji, rekao je Zubčić koji je, kako kaže, imao problema s dostavom dokumentacije najavio da će od svih županijskih ustanova zatražiti kompletnu dokumentaciju vezanu uz fiskalnu odgovornost jer imaju podatke da nije samo Srednjoškolski đački dom u problemu.

-Postavlja se legitimno pitanje, je li ravnatelj Radoš uzimao novac “na ruke”? Smatra se da su oporbeni vijećnici opasnost radnicima u javnim ustanovama, ali mi smo njihova zaštita jer ih štitimo od kriminalnih radnji na koje ih nagovaraju njihovi ravnatelji. Ne trebaju strahovati jer smo mi njihova zaštita i kontrolirat ćemo sve i jednu ustanovu i poduzeća jer ćemo tražiti da posluju transparentno i da odgovaraju na upite ne samo vijećnika već i građana. Svim zaposlenicima poručujem, ako pošteno i marljivo rade svoj posao, ne trebaju se bojati i da prijave sve radnje za koje sumnjaju da su ilegalne, poručio je Zubčić i dodao kako mu je cilj smjena ravnatelja Radoša. Upozorio je i kako će razotkriti ravnatelja Škrgatića jer je očigledno da je i on umiješan u to.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...