Advent pod upitnikom? Dukić nabrojio projekte koji su stopirani jer proračun nije prošao

Nakon današnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj nije prihvaćen Prijedloga prvih Izmjena i dopuna Proračuna Grada Zadra za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. godinu, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić održao je javni kolegij s pročelnicima na kojem je pojasnio detalje predloženog rebalansa proračuna.

Žalosti što je politiziranje oko KK Zadar danas bilo važnije od socijalnih i obrazovnih programa, programa građenja infrastrukture i započetih EU projekata. Ali sve to na dušu vijećnicima koji su odbili ovaj rebalans koji bi omogućio više standarde građanima već u ovoj godini jer smo racionalno upravljali proračunom koji je potpuno stabilan. Iz iracionalnih političkih pobuda srušen je rebalans koji u sebi nosi puno vrijednije teme od 3 košarkaška milijuna. Zato smatram važnim naglasiti one stavke rebalansa kojima podižemo standarde predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, standarde komunalne infrastrukture i opreme. Isto tako, ovim rebalansom omogućavamo nesmetano bavljenje sportom mladih kroz sportske klubove i pružamo potporu ustanovama u kulturi. Ne treba naglašavati koliki je broj korisnika usluga koje obuhvaćamo ovakvim dodatnim ulaganjima kroz proračun za ovu godinu, kazao je.

Rebalansom su, objašnjava, planirali osigurati sredstva za financiranje plaća privatnih vrtića u ugovornom odnosu s Gradom, plaće i opremanje dječjeg vrtića Latica, plaće u dječjem vrtiću Sunce, materijalni rashodi u osnovnim školama i financiranje dodatnih skupina produženog boravka ukupno je povećano za 3.478.954 kuna, više od onog iznosa s kojim se raspravlja o KK Zadru, povećavanu potporu Crvenom križu i ona za podmirenje troškova energije i komunalnih usluga socijalno ugroženim građanima. U rebalansu se nalazi i subvencioniranje boravka djece u vrtićima za obitelji sa četvoro i više djece, kapitalna pomoć Inovativnom Zadru za izgradnju i proširenje mreže optičkog kabela, kapitalna pomoć ŠC Višnjik za izgradnju teniskog balona, uređenja svlačionica, izrade UPU-a i uvođenja sustava video nadzora…

Gradonačenik je napomenuo kako je ovim potezom pod upitnik došla provedba brojnih planiranih projekata, među kojima je i skorašnji Advent.

Onemogućuje se početak provedbe projekata Pokret plus kojim se financira zapošljavanje teško zapošljivih skupina i pomoć za 48 korisnika, Inclusive Play koji donosi u Zadar prvo inkluzivno igralište i kapitalni projekt gradnje infrastrukture u Zoni Crno. Planirali smo i 3,4 milijuna kuna za provedbu projekta Aglomeracije, 6,5 milijuna za otkup zemljišta potrebnog za izgradnju komunalne infrastrukture, održavanje javnih i zelenih površina i nabava podzemnih spremnika za otpad, financiranje športskih klubova za korištenje bazena i dvorane, financiranje športskih klubova za korištenje dvorane Mocire i Ravnice, završetak radova na zgradi mjesnog odbora Dračevac, osiguranje sredstava za materijalne rashode ustanova – HNK, Znanstvena i Gradska knjižnica, financiranje kampanje vezane uz Ryanair, ali i organizaciju ovogodišnjeg Adventa, kazao je Dukić.

Dodao je kako nema ništa protiv dogovora svih klubova u vijeću oko KK Zadar.

Mada, sumnjam u to jer je Radeta jasno dao do znanja da ga dogovori ne zanimaju, a Enio je unaprijed ultimatumom isključio mogućnost svakog dogovora. Čekat ćemo taj dogovor oko KK, ali ponavljam, ne smijemo čekati na projekte koji su postali taoci ovog neprihvaćanja rebalansa, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...