Božinović: “Eksploziju širenja zaraze jedino može zaustaviti totalni lockdown, ali to nam ne pada na pamet”

Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića novinari su tijekom današnje konferencije za medije Nacionalnog stožera upitali zašto se ne ide u širu uporabu covid-potvrda, što je slučaj u brojnim europskim zemljama.

“Mi koristimo covid-potvrde i u zdravstvenom sustavu i u sustavu socijalne skrbi i kad su u pitanju veća okupljanja. Međutim, nismo išli preekstenzivno s covid-potvrdama, jer pratimo malo iskustva drugih zemalja, koje su uvodile i strože mjere i u ovom trenutku mi zaključujemo da s ovako niskom stopom procijepljenosti, jer brojne Europske zemlje imaju višu stopu procijepljenosti. Najjednostavniji način je cijepljenje. S druge strane, otvoriti tu mogućnost, kad govorimo i o šoping centrima i o ugostiteljskim objektima, pitanje je u kojoj mjeri se to može kontrolirati, a s druge strane, činjenica je da kad govorimo o širenju virusa, covid-potvrda je stanovita sigurnost, ali nema stopostotne sigurnosti, to vidimo i po činjenici da se virus širi i, naravno s puno blažim posljedicama, kad su u pitanju ljudi koji su cijepljeni. Velika većina njih izađe s blažim simptomima, ali to ne znači da ne mogu zaraziti druge”, rekao je Božinović.

“Ponavljamo dvije stvari koje su rješenje, povećati obuhvat cijepljenja, ali i pridržavati se, ali i kontrolirati kroz pojačani nadzor, temeljne epidemiološke mjere – maske u zatvorenom prostoru, fizička distanca i izbjegavanje velikih skupova, jer tu se širi covid. Činjenica je da smo krenuli i s apliciranjem treće doze, ne samo za starije osobe i osobe koje imaju određene komorbiditete, nego je ta mogućnost i poziv otišao svima koji su se cijepili prije više od šest mjeseci, da je treća doza potrebna, da bi se podigao imunitet osoba i koje su cijepljene, jer znanstvene analize kojima raspolažemo, govore da nakon šest mjeseci imunitet od cijepljenja opada. Znači, treća doza je nešto što mi vrlo pomno pratimo”, rekao je Božinović.

“U javnom prostoru zavladalo je dosta fejk vijesti. Ne sjećam se da je nešto ovako intenzivno moglo zaokupiti pažnju javnosti, medija, ikad u povijesti. Svaki dan objavljuje se sve što se može objaviti i zato i je dijelom ova odluka koju je objavio ministar zdravstva, da ljude usmjerimo prema njihovim liječnicima, koji su educirani i koji mogu doći do njih i objasniti im što je za njih najbolje”, rekao je Božinović.

“Shvatili smo u ovoj epidemiji da je jedina protuepidemijska mjera, koja može zaustaviti totalnu eksploziju širenja lockdown, ali totalni lockdown ne pada nikome na pamet, pa ni nama. Moramo se naučiti da je ovo epidemija kojoj nitko u svijetu ne vidi kraja i jednostavno moramo, što i činimo, komparirati sve ono što druge države rade, kako bismo zapravo donijeli odluke koje smatramo optimalnima u datom trenutku”, rekao je Božinović.

Upitani hoće li cijepljenje u nekom trenutku postati obvezno, ministar Beroš rekao je da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja.

 

Svi su umorni od ove epidemije, ali to ne znači da će ona nestati. Mi želimo ono što je postigla Danska, ali ako građani ne prihvaćaju ono što je znanstvena činjenica, ono što je dokazano u ovoj epidemiji, teško da možemo napraviti velike iskorake, rekao je Božinović, dodavši da i obvezno uvođenje covid-potvrda možda povećalo broj cijepljenih za 1 posto, a to je malo za visoku socijalnu cijenu koja bi se mogla platiti.

 
davor božinović