Covid potvrde od sutra obavezne u zdravstvenim ustanovama; Evo tko sve i dalje može ući bez potvrde ili testa

Od sutra se za djelatnike i posjetitelje zdravstvenih ustanova uvode obavezne covid potvrde kojima se dokazuje cijepljenje ili pak preboljenje zaraze koronavirusom. Oni koji nemaju covid potvrdu, trebaju donijeti negativan test.

Covid potvrde će morati imati i pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom, ili osobe u pratnji pacijenta…

Međutim, ima i iznimaka. Covid potvrdu niti test nisu dužni predočiti pacijenti koji ulaze u zdravstvenu ustanovu zbog pružanja hitne medicinske pomoći, zbog covida ili kad dolaze zbog primarne zdravstvene zaštitite. Potvrde nisu potrebne niti za dolazak stomatologu.

Također, pacijenti koji ne posjeduju potvrdu, a koji dolaze zbog hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko-terapijskog zahvata koji generira aerosol ili im se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji, kod kojih bi odgađanje prijema narušilo zdravstveno stanje, zaprimit će se, izolirati i testirati te će im se u slučaj pozitivnog nalaza pružiti zdravstvena skrb u izolaciji.

Potvrdu nisu dužne predočiti nužne osobe u pratnji maloljetnih pacijenata ili odraslih osoba koje se zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu same kretati.

Covid potvrdu kao ni test ne trebaju imati niti djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kime ostati kod kuće kao i djeca koja dolaze u posjet hospitaliziranim roditeljima/skrbnicima ili braći i sestrama.

 

Pravila koja se uvode za zaposlene u zdravstvu i socijali

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca. Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, firme koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrdu ili test će morati pokazati ovlaštenoj osobi prilikom dolaska na posao.

Covid-potvrde će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično.

Umjesto covid-potvrde, moći će se priložiti i drugi dokazi, a to su:

– osobe koje su preboljele bolest covid-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa.

– osobe koje su imale dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 9 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije

– osobe kojima je bolest covid-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, što se dokazuje potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 9 mjeseci

– osobe koje su preboljele bolest covid-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti covid-19, pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 9 mjeseci od cijepljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...