FOTO Benkovački sajam prostirat će se na 10 hektara, gradit će se aukcijska dvorana, upravna zgrada, dio za ugostiteljske sadržaje i eko-etno Dalmatinska kuća

U Gradskoj knjižnici Benkovac održana je početna konferencija projekta „Benkovački sajam – unapređenje infrastrukture i valorizacija“ u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca. Ovaj projekt svakako izaziva veliki interes javnosti i medija, jer se nadaleko poznati Benkovački sajam, koji ima stoljetnu tradiciju provedbom ovoga projekta zaodijeva u novo ruho. Premda postoji kod mnogih bojazan, kako će se uređenjem sajma izgubiti duh po kojem je sajam poznat i zbog čega mnogi gosti upravo dolaze.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik Tomislav Bulić upravo je naglasio kako je prilikom projektiranja arhitektu posebno naglašeno kako sajam u svom budućem rješenju ne smije izgubiti svoju prepoznatljivost. Naravno da Benkovački sajam kao brend ima i druge zahtjeve koji se tiču modernizacije, pristupa i sadržaja koje takav sajam mora imati kako bi se posjetitelji i trgovci osjećali ugodno, te stoga modernizacija donosi sigurno i brojne pozitivne pomake i korist za lokalnu zajednicu. Prostori sajma neće se više koristiti samo u dane održavanja sajma ili jednom mjesečno, već će biti na raspolaganju lokalnoj zajednici za brojna društvena, kulturna i gospodarska događanja.  Važno je naglasiti kako se tijekom radova sajam neće zatvarati, nego će se nastaviti održavati svakog 10-og u mjesecu u neposrednoj blizini na lokaciji zapadno od sadašnje.

Voditeljica projekta Josipa Rubelj je prije svega naglasila kako je potpisan je ugovor s izvođačem, te kako su započeli radovi na prvoj fazi projekta. Ukupna vrijednost je 21.671.011,15 kuna, od čega će Europski fond za regionalni razvoj sufinancirati 85% a Grad Benkovac 15%.

Projekt je projektirao ugledni, višestruko nagrađivani splitski arhitekt Dinko Peračić, a baziran je na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara s kombinacijom modernih i ruralnih elemenata. Benkovački sajam bi trebao iduću jesen trebao dočekati u novom ruhu, s novim izgledom i na većem prostoru. Umjesto 5,9 hektara Benkovački sajam na lokalitetu Kukalj u Benkovačkom Selu iznad Benkovca uz glavnu prometnicu Benkovac-Karin, s velikim parkiralištem unutar sajma prostirat će se na gotovo 10 hektara.

U prvoj fazi gradit će se infrastruktura, kanalizacija i voda, a potom objekt koji uključuje i aukcijsku dvoranu, upravnu zgradu i dio za ugostiteljske sadržaje. Zadnja faza obnove bila bi izgradnja eko-etno Dalmatinske kuće, koja bi trebala biti podsjetnik na prošla vremena i običaje na ovim područjima. Aukcijska dvorana će se oplemeniti novim manifestacijama i sadržajima, osobito ljeti, poglavito zbog sve većeg broja turista, stranih i domaćih.

Istinski dašak tradicije, popraćen dobrodošlicom i zvucima Bukovice i Ravnih kotara te uobičajena atmosfera trgovanja bez umatanja u celofan, susreti, tradicionalna gastro ponuda, folklorni napjevi i sajamski šušur učinili su da iz cijele Hrvatske na Benkovački sajam dolaze kolone poljoprivrednika, trgovaca, kupaca, posjetitelja i turista.

Kada se prije pet ili šest godina započeo razvijati IP vizija je bila da Grad Benkovac 2023. bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose ovaj prostor.

Aktivnosti koje su obuhvaćene u sklopu ovog projekta povezane su s ciljem valorizacije Benkovačkog sajma i povećanja njegove konkurentnosti kroz provedbu sadržaja i programa osposobljavanja za nezaposlene i mlađe osobe s područja grada Benkovca koje će kroz verificirane edukacije poboljšati svoje kompetencije u cilju konkurentnosti na tržištu rada.

Projektne aktivnosti provodili su prijavitelj Grad Benkovac i partneri Razvojna agencija Grada Benkovca s vlastitim kapacitetima, te komunalno poduzeće Benković d.o.o. Benkovac koje upravlja Benkovačkim sajmom.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...