Grad Zadar i dalje jedan od najuspješnijih gradova po korištenju EU fondova

Prema podacima FINA-e i na temelju napravljene analize o povučenim EU sredstvima na listi top deset gradova po rastu povučenog novca iz EU od 2017. do 2020. godine Zadar se nalazi na prvom mjestu, dok se na listi top deset gradova s najvećim udjelom povučenih sredstava iz EU u 2020. godini  nalazi na viskom drugom mjestu s udjelom od 4,48%.

Prema analizi objavljenoj na stranicama Gradonačelnik.hr gradovi su lani povukli iz EU 1,3 milijarde kuna.

 

Zadar povlači sve više novca iz EU fondova

Gleda li se trend tj. rast povučenog novca iz EU od 2017. do 2020. godine, Zadar se nalazi na prvom mjestu. Zadar je imao rast povučenih sredstava za 55,1 milijun kuna, Rijeka 53,8 milijuna, Slavonski Brod 45,8 milijuna, Beli Manastir 36,1 milijun kuna, Osijek 35 milijuna kuna rasta, Split 29 milijuna, Virovitica gotovo 26,3 milijuna kuna, Šibenik 25,7, Vinkovci 25,4 i Bjelovar 23,9 milijuna kuna rasta povučenih sredstava u četverogodišnjem razdoblju.

Po udjelu povučenog novca u 2020. godini Zadar se nalazi na visokom drugom mjestu. Prva je Rijeka sa 4,75 posto, drugi Zadar sa 4,48 posto, treći Slavonski Brod 3,64 posto, četvri Osijek 3,04 posto, peti Beli Manastir kao jedini srednji grad 2,72 posto, šesti Split 2,49 posto, sedma Virovitica 2,37 posto, osmi Šibenik 2,32 posto, deveti Bjelovar 2,13 posto i na desetom. Mjestu Vinkovci  sa 2,05 posto.

 

Mogućnosti iz prošlog programskog razdoblja maksimalno smo iskoristili

– Na vrijeme smo prepoznali važnost EU fondova za razvoj našeg grada i sastavili tim koji je važne projekte prepoznao, pripremio, prijavio te pratio ili još prati od natječaja sve do gradnje. Mogućnosti iz prošlog programskog razdoblja maksimalno smo iskoristili, a isto planiramo učiniti i u novom koje slijedi, komentirao je posljednje podatke FINE i provedenu analizu gradonačelnik Branko Dukić.

 

Još 2013. formiran Upravni odjel za EU fondove

Grad Zadar još je 2013. godine prepoznao važnost dostupnih sredstava Europskih fondova za njegov rast i transformaciju prema boljoj budućnosti. Upravo je tada, uspostavljen Upravni odjel za EU fondove, kao zasebna ustrojstvena jedinica unutar gradske uprave s osnovnim fokusom na razvoj Zadra kroz EU fondove. Od onda pa do danas ovaj odjel koordinirao je preko 67 projekata sufinanciranih sredstvima EU, u uskoj suradnji s drugim upravnim odjelima gradske uprave, gradskim ustanovama i tvrtkama. Unutar Upravnog odjela za EU fondove svakodnevno na poslovima povezanim s EU fondovima radi 10 osoba u suradnji sa stručnjacima iz drugih ustrojstvenih jedinica Grada Zadra. Također, drugi upravni odjeli poput UO za odgoj i školstvo, UO za kulturu i šport, UO za prostorno uređenje i graditeljstvo i UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša samostalno rade na pripremi i provedbi dijela projekata iz njihove nadležnosti i stručnosti. Grad Zadar ujedno je i suosnivač javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA koja je ujedno i regionalni koordinator za područje Zadarske županije. U suradnji s regionalnim koordinatorom Grad Zadar priprema dio projektnih prijedloga za novo financijsko razdoblje, kako bi nastavio postavljen uspješan put povlačenja EU sredstava lokalni i regionalni razvoj. Jačanjem timskog rada i suradnje proširuje se i izvan gradske uprave kroz suradnje sa brojnim partnerskim institucijama.

 

Priprema projekata za novi višegodišnji financijski okvir 2021.-2027.

Grad  intenzivno radi na pripremi projekta za novi višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., te za natječaje koji se planiraju iz NPOO-a. Naglasak je na projektima sa zelenom i digitalnom komponentom. U pripremi su projekti izgradnje i rekonstrukcije vrtića, škola, energetske obnove zgrada, revitalizacije kulturne baštine, nastavak niza projekata povezanih sa inteligentnim transportnim sustavom (ITS, park&ride, biciklističke staze), brojnim projektima u području IKT-a koje Grad Zadar priprema sa tvrtkom Inovativni Zadar d.o.o.. Također, vrlo važno za istaknuti je započeta priprema na novoj strategiji urbanog razvoja vezano za ITU mehanizam, unutar koje se naglasak stavlja na integrirane projekte u suradnji sa sastavnicama urbanog područja Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...