HZJZ objavio nove upute za samoizolaciju, evo za koje skupine građana ona više nije potrebna

U cilju suzbijanja epidemije Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke za određivanje samoizolacije. Iz HZJZ-a navode kako osobe koje su cijepljene ili potpuno cijepljene (dvije doze, odnosno Janssen jedna doza) ne moraju ići u samoizolaciju, no preporuka je da se testiraju pet ili sedam dana od kontakta, piše Jutarnji list.

– Osobe koje su preboljele COVID-19 i dovršile primarno cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci.

 

Što se sve promijenilo

U samoizolaciju će, dakle, ići sve osobe koje su bliski kontakti oboljele osobe, a nisu potpuno cijepljene, odnosno nisu preboljele covid.

Za razliku od ranije, svi cijepljeni, a pod tim se podrazumijevaju osobe koje su primile dvije doze cjepiva (Janssen jedna) nisu dužni biti u samoizolaciji, ali preporuka je pojačano pridržavanje epidemioloških mjera; distanca, maska, higijena. Također, preporučeno je da cijepljena osoba pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom napravi brzi antigenski test.

Iz HZJZ-a pojašnjavaju da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost asimptomatske infekcije te se zbog toga uvodi testiranje, odnosno pojačan nadzor 14 dana.

 

FFP2 maske za zdravstvene i radnike u domovima

Kada je riječ o zaposlenima u zdravstvenoj ustanovi ili domu za starije osobe, potrebno je još više paziti. Iako nisu dužni biti u samoizolaciji, cijepljeni kontakti moraju konzistentno i bez iznimke koristiti FFP2 masku bez ventila, održavati fizički razmak u najvećoj mogućoj mjeri i voditi brigu o strogoj higijeni ruku radi sprječavanja mogućeg prijenosa infekcije na pacijente, korisnike domova i kolege. Zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) moraju se testirati brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta.

Osobe koje su preboljele covid-19, unatrag šest mjeseci, nemaju preporuku testiranja, no ako dobiju simptome u roku od 14 dana od kontakta postupak je kao kod sumnje na covid.

Ostale preporuke ostale su nepromijenjene. Samoizolacija i dalje traje deset dana, kao i izolacija. U slučaju da smo kontakt pozitivne osobe s kojom dijelimo kućanstvo, i od koje se nismo izolirali, samoizolacija traje 20 dana, odnosno deset dana nakon što se smatra da osoba više nije infektivna.

Po izlasku iz samoizolacije, naravno uz uvjet da nemate simptome, nije se potrebno testirati.

 

Tko ne mora u samoizolaciju

HZJZ navodi da osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je:

1) Preboljela COVID-19, neovisno o tome je li cijepljena nakon preboljenja.

2) Imala laboratorijski potvrđen COVID-19 (PCR testom ili antigenskim testom) i bili su ispunjeni uvjeti za prekid izolacije. Ako je prošlo manje od 180 dana od početka bolesti do kontakta sa zaraznom osobom, nije potrebno testiranje, a ako je prošlo više od 180 dana od početka bolesti preporučljivo je testirati se 5-7 dana nakon bliskog kontakta brzim antigenskim testom.

Međutim, zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) iako su preboljeli COVID-19 testiraju se brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, ako je prošlo više od tri mjeseca nakon početka bolesti.

3) Cijepljena protiv bolesti COVID-19.

4) primila drugu dozu COVID-19 cjepiva (ili jednu dozu Janssen cjepiva), pod uvjetom da je prošlo 14 dana od završetka cijepljenja (primitka druge doze za sva cjepiva osim za Janssen cjepivo koje se prima u jednoj dozi). Te osobe trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija i preporučljivo je da se testiraju se brzim antigenskim testom 5-7 dana nakon kontakta (ako je prošlo više od šest mjeseci nakon zadnje doze cjepiva, snažno je preporučeno testiranje nakon izlaganja). Međutim, zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) iako su cijepljeni protiv COVID-19 testiraju se brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od dovršetka primarnog cijepljenja ili primitka dodatne doze.

5) S obzirom na to da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost asimptomatske infekcije i širenje infekcije, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom moraju se sljedeća dva tjedna od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija i paziti na eventualnu pojavu simptoma kompatibilnih s COVID-19 koji bi zahtijevali PCR testiranje, a ako nemaju simptome, preporučujemo da se testiraju brzim antigenskim testom 5-7 dana nakon ostvarivanja bliskog kontakta. Osobito ako su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi ili domu za starije osobe, cijepljeni kontakti moraju konzistentno i bez iznimke koristiti FFP2 masku bez ventila, održavati fizički razmak u najvećoj mogućoj mjeri i voditi brigu o strogoj higijeni ruku radi sprječavanja mogućeg prijenosa infekcije na pacijente, korisnike domova i kolege.

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) moraju se testirati brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta. Cijepljeni bliski kontakti oboljeloga tijekom dva tjedna nakon kontakta ne smiju sudjelovati u zajedničkim aktivnostima pri kojima se skida maska. Ako se u tom razdoblju pojave simptomi treba se podvrgnuti izolaciji i procijeniti radi li se o COVID-19, uključujući upućivanje na testiranje na SARS-CoV-2.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...