Milanović zbog Burčula zaprijetio Plenkoviću: “Taj čovjek će biti vraćen u službu, počet ću s blokadom svega”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja civila u Baćinu te je u Memorijalnom prostoru položio vijenac ispred Spomen obilježja masovne grobnice. Ponovno je komentirao sukob s Vladom zbog umirovljenja vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojemu je odlučio ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik je još jučer jasno rekao da je protiv te odluke te da ona predstavlja grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga.

Danas nova izjava predsjednika kojom pokazuje svoje neslaganje s umirovljenjem Burčula. Poručio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da će početi sve blokirati ukoliko Banožić ne povuče odluku o umirovljenju.

“Taj čovjek će biti vraćen u službu”, poručuje predsjednik.

“Obuzdaj, skrbniče, svog jarana”, poručio je predsjednik premijeru.

“Ovdje se radi samo o Plenkoviću, ne Banožiću. Banožić je politički beskućnik”, kaže predsjednik, donosi N1.

 

“Zadnji ministar vojnik je bio general Miljavac i to još u vrijeme rata. Plenković se pravi da se ništa ne događa. Ovo je ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog časnika”, kaže Milanović i dodaje da je u pitanju osobna osveta.

“Hoćete sad da napravim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti”, kaže predsjednik dodajući da se radi o postrojbi koja čuva njega.

“Ono što tražim će se dogoditi, ta osoba će se vratiti i ići će u mirovinu dostojanstveno”, kaže. Dodaje da će brigadir za godinu dana ići dostojanstveno u mirovinu, a ne “da se netko tko je došao iz političke provincije iživljava na tom čovjeku”.

“Inače ću ja početi raditi takve stvari”, kaže.

“Ovo je isključivo ponižavanje. Ovo je razgovor s njegovim političkim skrbnikom, Plenkovićem. On sve zna, nije ništa napravio. Sad je u Bruxellesu, tamo skuplja združene snage za oslobođenje Krima. Tražit ću da se sastane Vijeće za obranu zbog zabrinjavajuće stanja u oružanim snagama”, kaže predsjednik.

Na pitanje je li ovo Plenkovićeva osveta za Vrhovni sud kaže: “Moguće.”

Milanović kaže da u sustavu ima i drugih problema, ali da se o njima ne drže konferencije.

“Te probleme mora riješiti Vlada, a ne ministar. S njim se pokušalo razgovarati, ali ne ide. Istog trenutka je obaviješten, točno se zna što se događa. Nemojte to raditi, to je jadno, izazvat će nove probleme. Predsjednik može svašta napraviti, ali to neće napraviti prema vojnicima, bez jasnog obrazloženja razloga. Kakva je to poruka vojsci? “, govori.

 
andrej plenkovićelvis burčulzoran milanović