Od danas možete primiti i treću dozu cjepiva, evo kada i kome se preporučuje

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa od danas će postati službena. Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane za treću dozu i to konkretno kao redovno cjepivo za imunokompromitirane i kao booster dozu za sve ostale građane starije od 18 godina.

Za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja, kako bi se produžila duljina trajanja zaštite protiv virusa.

Stoga se docjepljivanje preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi 65 i više godina.

Cijepljenje trećom dozom preporučuje se i svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike covida-19, navodi HZJZ.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Osobama koje su preboljele covid-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza, poručuju iz HZJZ-a.

Za docjepljivanje se preporučuje cjepivo Comirnaty (Pfizer) i to minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, s obzirom da je Europska agencija za lijekove (EMA) dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za to cjepivo.

U HZJZ-u napominju kako je prioritet cijepiti se s dvije doze (odnosno jednom u slučaju Janssenova cjepiva) za one osobe koje se još nisu cijepile.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...