Polovica Hrvata vjeruje kako vlade stvaraju viruse da bi kontrolirale naše slobode

Polovica Hrvata misli da se virusi stvaraju u vladinim laboratorijima kako bi kontrolirali naše slobode.

Proizlazi to iz rezultata istraživanja Eurobarometra koji su objavljeni prošlog mjeseca, pri čemu je samo istraživanje provedeno metodom intervjua licem u lice u periodu od travnja do svibnja 2021.

Istraživači su htjeli utvrditi stavove građana članica Europske unije prema znanosti i tehnologiji.

Ispitanicima su postavljali niz pitanja o stavovima prema raznim poljima znanosti i tehnologije, ali su htjeli utvrditi i sklonost teorijama zavjera.

Tako je, primjerice, istraživanjem utvrđeno da 50 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da se virusi proizvode u vladinim laboratorijima kako bi se kontrolirale naše slobode. Samo 28 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da to nije istina, a 22 je odgovorilo da ne zna. U cijeloj Europskoj uniji samo tri zemlje stoje gore od Hrvatske na tom pitanju, odnosno više od pola građana smatra da je to istina – Rumunjska (53 posto), Cipar (52 posto) i Bugarska (52 posto).

Istraživanje je pokazalo i zabrinjavajuću količinu neznanja velikog dijela hrvatskih građana o antibioticima. Naime, čak 47 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je tvrdnja da antibiotici, uz bakterije, ubijaju i viruse – istinita. I po tom pitanju smo među gorim članicama EU, pa tako u samo četiri zemlje EU više ispitanika nego u Hrvatskoj smatra da je ta tvrdnja istinita – Cipar (71 posto), Grčka (68 posto), Bugarska (65 posto) i Rumunjska (63 posto).

Ispitanike su pitali i što misle o tvrdnji da lijek za rak postoji, ali se skriva od javnosti zbog komercijalnih interesa. Hrvatska je po odgovorima na to pitanje osma najgora u EU, pa tako 38 posto ispitanika u našoj zemlji kaže da se radi o istinitoj tvrdnji. U odgovorima na to pitanje od nas su gori Cipar, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Slovenija i Poljska. U tim zemljama još više ljudi kaže da se radi o istinitoj tvrdnji, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...