PRESICA STOŽERA Beroš: “Obiteljski liječnici će morati zvati sve starije od 65 na cijepljenje”

Nacionalni stožer održava presicu. Kako je rečeno, između 26 preminulih u posljednja 24 sata, 20 ih je bilo necijepljenih.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u posljednja 24 sata imali 4392 osobe.

“U ovom tjednu bilježimo povećanje od 48,8 posto što se tiče novooboljelih”, dodao je. “U EU smo na 22. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji. Što se tiče stope smrtnosti na milijun stanovnika smo na 21. mjestu”, rekao je Capak.

“U zadnja 24 sata hospitalizirano je 169 osoba, od kojih 109 nije cijepljeno. 32 novih je respiratoru, njih 26 ili 81 posto nije bilo cijepljeno”, rekao je i dodao da je zabilježeno 4392 slučaja, a 3206 od novih zaraženih, odnosno 73 posto njih nije bilo cijepljeno”, rekao je Capak i naveo da postoje osobe koje su cijepljenje i obolijevaju, no da je činjenica kako cjepiva štite od težih oblika korone i smrti.

“Najvažnije je da najranjiviju skupinu, one starije od 65 godina, što prije cijepimo”, istaknuo je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da raste broj cijepljenih, što je dobro. “Jučer smo bili šampion turizma na Mediteranu, danas smo valjda negdje na platou četvrtog vala”, rekao je Beroš.

Navodi kako se povećavaju COVID kapaciteti u bolnicama. “Ne znamo što nas čeka u ovom trenutku, no moramo biti spremni”, kazao je.

“40 posto naših starijih sugrađana nije cijepljeno”, navodi Beroš. “Moramo znati da porastom životne dobi imunitet slabi”, objasnio je.

“Donesena je odluka da liječnici obiteljske medicine su obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente starije od 65 godina. Svoje pacijente mogu zvati i moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Ako to ne uspiju, u daljnjem roku od 30 dana, moraju obavijestiti naše starije sugrađane o cijepljenju”, navodi Beroš.

“Oni su ti koji brinu o zdravlju populacije”, dodao je. “Ovim aktivnostima čuvamo živote i to je naš zadatak”, rekao je Beroš i objasnio da je prioritet zaštita zdravlja najranjivije skupine.

Posljednjih dana broj novozaraženih u Hrvatskoj prelazi 4000, raste broj hospitaliziranih oboljelih osoba, ali i pacijenata na respiratoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...