Radovi vrijedni 1,4 milijuna kuna; Završena je sanacija gatova i uvale u luci Krijal na Premudi

Završena je sanacija gatova i uvale u luci “Krijal” na Premudi, javljaju iz Županijske lučke uprave Zadar. Gatovi, odnosno lukobrani su u funkciji prihvata i priveza manjih brodica i brodova te zaštite same luke.

Sanacijom su se ispunili temeljni zahtjevi za građevinu što je bilo nužno s obzirom na zatečeno stanje. U zatečenom stanju stabilnost i nosivost je bila umanjena pa dijelom i narušena iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Ona su se odnosila na podmorski dio u smislu izlokavanja podmorskog zida tako i podlokavanja po cijeloj dužini glave starog gata na istočnoj strani uvale, također u nadmorskom dijelu gdje je riječ o oštećenjima kamene obloge djelomično neadekvatno sanirane kroz vrijeme korištenja na način da su se uništeni elementi mijenjali betonskom oblogom.

Na novom betonskom gatu u središtu uvale izvedenom od betona došlo je do lokalnih otpadanja zaštitnog sloja betona i direktnoj izloženosti armature vanjskim utjecajima uslijed čega je sama armatura korodirala. Na zapadnom gatu, na kontaktu krune zida i plohe nastao je zijev, uslijed vlačnih opterećenja djelovanja na zid od brodova privezanih za krunu zida. Cijelim ovim zahvatom sanacije u prvom redu se osigurala stabilnosti i nosivost konstrukcije.

Vrijednost izvedenih radova je 1.373.540,63 kn s PDV-om. Provedba projekta financirana je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 400 tisuća kuna, Grad Zadar s 200 tisuća kuna, a ostatak iznosa snosi Zadarska županija te Županijska lučka uprava Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...