U Biogradu se predstavlja brodica proizvedena od PET ambalaže koju pokreću sunce i struja

Zamislite plovilo koje nema nikakvih troškova goriva, jer ga pokreću samo sunce i struja, te čak 85 posto manje troškove godišnjeg održavanja. Pri tom da je proizveden od reciklirane PET ambalaže, da uopće ne zagađuje okoliš te da plovi bez ikakvih štetnih emisija i to zaista tiho, bez zvuka motora, samo uz šum mora i valova. I još zamislite da je brodica atraktivnog dizajna i cjenovno pristupačna, te da u komercijalnoj upotrebi izuzetno brzo vraća uloženu investiciju. Jeste li je zamislili? Nema problema ako niste uspjeli iz prve, jer ćete je moći vidjeti uživo ovaj tjedan u sklopu Biograd Boat Showa.

Riječ je o eko inovaciji biogradskog brodograditelja Agene Marin nazvanoj Solar Ferry, dužine osam i pol metara te kapaciteta do 12 putnika, koja je osmišljena kao idealna brodica za prijevoz putnika na kraćim relacijama te za turističke panoramske vožnje uz obalu mora ili jezera, kao što je „champagne cruising“ i slične romantične ture.

– Solar Ferry je održivo plovilo, u potpunosti građeno prema standardima budućnosti, koji strogo paze na ekološke standarde te čistoću mora i planeta. Plovi se zaista s nula troškova, jer brodicu pogoni isključivo sunčeva svjetlost, uhvaćena foto naponskim pločama i pohranjena u banci baterija. AGM  baterije se  konstantno nadopunjuju solarnim krovom snage 1.800 vati i  mogu, ovisno o opterećenju broda, izdržati između pet i osam sati plovidbe. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova, pojašnjava vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda.

Plovilo krasi retro dizajn inspiriran linijom parobroda iz 20.ih godina prošlog stoljeća, koji je preuzet iz estetskih, ali i ekonomskih razloga. Naime, u prošlosti su  trupovi bili projektirani kako bi bili što efikasniji, jer tada jednostavno nije bilo motora neograničenih konjskih snaga, a ovakav trup malog otpora je dobro prilagođen solarnom i elektro pogon.

Osim kroz retro trup i solarne panele, ekonomičnost je postignuta i kroz samu konstrukciju broda. Naime, plovilo je građeno u tehnologiji vakuum infuzije od izrazito laganog, „PET sendvič“ materijala smanjene težine. U tijeku su i testiranja materijala od konoplje, lana i bambusa koje Agena Marin planira uskoro primijeniti u serijskoj proizvodnji. Solar Ferry dokazuje da brodice na električni pogon ne moraju biti skupe i građene za vožnju izuzetno kratkog dometa.

– Za prva tri naručitelja Solar Ferryja odobravamo sajamski popust te će cijena standardno opremljene brodice iznositi oko 300.000 kuna, što je dva do tri puta povoljnije nego se može naći u inozemstvu u ovoj kategoriji i veličini broda, dodao je Peharda.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...