Zadarski OPG i dječji vrtić pokrenuli vrijedan program koji djecu uči kako posaditi sjeme koje će im sutra biti – hrana!

Zadarski OPG Vidaić i dječji vrtić Ribica pokrenuli su program „Tanjur pun zdravlja od prvoga dana“ za kreativnije, poletnije i zdravije dječje sutra. Riječ je o cjelogodišnjem programu koji, kroz četiri posjeta vrtićke djece lokalnom OPG-u ima za cilj djeci približiti prirodu, bogatstvo okusa domaćeg, sezonskog povrća i voća te ih na zabavan način naučiti vještinama uzgoja povrtne hrane.

„Želimo djeci od rane dobi približiti bogatu ponudu i okuse sezonskog voća i povrća našeg kraja, omogućiti im što više boravka na svježem seoskom zraku te ih uključiti u proces sadnje i branja tog povrća kako bi se ono sutra češće našlo na njihovom stolu. Ali i kako bi sutra, ako to budu htjeli ili morali znali uzgojiti svoju hranu“, poručuju iz OPG-a Vidaić.

Upravo su to glavni ciljevi programa „Tanjur pun zdravlja od prvoga dana“ jer dobre navike valja, kao i sjeme, (u)saditi na vrijeme. Program je predviđen za realizaciju kroz 2021/2022 godinu, a sastoji se od četiri posjeta OPG-u kako bi se obuhvatila sva godišnja doba te djeca upoznala sa sadnjom i branjem sezonskog povrća.

„Sezonsko povrće i voće karakteristika je i velika prednost našeg podneblja koju u svakodnevnoj prehrani svakako trebamo iskoristiti“, kaže Matea Vidaić, inače majka dječaka Filipa koji i sam pohađa dječji vrtić Ribica.

Vrtić u svom redovnom programu s mališanima sadi i uzgaja razne biljke u gredicama u dvorištu vrtića. Djecu to jako zanima no nedostaje im prostora stoga je prijedlog OPG-a Vidaić o suradnji došao kao naručen.

„Ne samo što imaju dva velika polja u Murvici i Briševu već i domaće, netretirano povrće i voće, a baš to želimo naučiti djecu – da prepoznaju domaće od uvoznog i da uvijek, kada to mogu, biraju lokalno“, kaže Nataša Puljić, ravnateljica dječjeg vrtića Ribica.

Provedba programa započinje ovaj utorak, 19. listopada u 10 sati kada će se na jednom od polja OPG-a Vidaić, onom u Murvici pokraj Zadra djeca pozabaviti jesenskim plodovima. Sadit će salatu i mladu kapulu, brati rikolu i blitvu, učiti o tom povrću, kušati puding od domaćeg batata i pitu od moćne tikve, sve s lokalnog polja, bez pesticida!

Ono što su ubrali, uz još neke zdrave poklone iznenađenja, ponijet će u Torbama punim zdravlja – ručno rađenim platnenim torbama jer je veliki naglasak ovog programa i na promicanju održivosti te stjecanju navike odvajanja otpada.

Sve u skladu s prirodom, a tako i čovjekom, poručuju kreatori programa te se nadaju da će ovaj njihov poduhvat potaknuti i druge da se priključe ovoj hvale vrijednoj akciji.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...