Završio je drugi Meat Me festival; Finale za pamćenje s preko tisuću mesnih porcija i velikim večernjim plesnjakom na Staroj pijaci

Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala. Jela od svinjskog mesa, gulaši, pečenke, svima omiljeni ćevapi, burgeri, jutarnja glazba uživo i završna večernja zabava s XXL gradelama i sjajnom retro svirkom, zapravo pravim plesnjakom iz ’50-tih i ’60-tih godina, puno dobre, ali ne i skupe hrane i još više dobre zadarske pozitivne energije – sve je to skupa učinilo da taj sunčani jesenski dan u Zadru bude finale mesnog festivala za pamćenje.

Subotnje jutro na Staroj pijaci počelo je uobičajeno, s odličnom ponudom marendi na temu svinjetine. Chef Karlo Bugarija iz Malog mista i kolega mu iz restorana Kaštel Ivan Turković skuhali su odlična jela za duboke tanjure: tjesteninu punjenu kremom od crne svinje s umakom od gljiva te svinjski gulaš s vrganjima dok je Piazza Catering Nene Nadinića donio izvrsnu porchettu, otkoštenog i sporo pečenog cijelog odojka. Doba je bundeva pa je najčešći prilog uz jela bio pire od tikve, a oni pažljiviji posjetitelji su na vrijeme otkrili da se nešto dalje od stola zadarskih kuhara, na štandu sa suhomesnatim proizvodima OPG Bačić može dobiti i pravi ravnokotarski gastronomski biser, Benkovačka vara, zapravo lokalni maneštrun od više vrsta grahorica i žitarica skuhan sa suhim mesom.

Ipak, kad je ekipa iz restorana Stari most na čelu s vlasnikom Goranom Radićem upalila dva roštilja i počela peći ćevape i lepinje ispred njihovog stola počeo se stvarati red pa je vrlo brzo planulo nekoliko stotina porcija tog, očito globalno popularnog specijaliteta.

Jutarnju subotnju priču na Staroj pijaci začinili su voditeljica Nikolina Radić, DJ Mate Kokić, sjajni Varaždinci iz Scifidelity Orchestra te vina vinara iz Udruge vinara Zadarske županije s tim da su zvijezde tog dijela ponude bila vina zadarske Vinarije Poljak.

Jutarnji dio je završio oko 14 sati, ali stanka nije dugo trajala. Već prije 18 sati majstori gradela iz Udruge mladih Puntamika upalili su svoj veliki roštilj na kojem su do kraja večeri ispekli preko 70 kg svinjskog, junećeg i pilećeg mesa te odličnih kobasica iz proizvodnje zadarskih mesnica Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka koje su sve dane festivala donirale mesne namirnice za tisuće obroka.

Svoj vatreni grill show s probranim komadima odležanog mesa od goveda s američkih i japanskih pašnjaka imao je lanac Beef Shop, točnije njegov vlasnik Mišo Pešić, a na drugoj strani su svoje vrhunske burgere slagali putujući fast food majstori u Picnic Mingle&Fun trucku.

Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala vodio je računa da ne nedostaje vina zadarskih vinara ni Mashtelovih rakija i svega iz Maraskine ponude, a svima je nadohvat, kao i svih prethodnih dana, bila zadarska voda Santa. Ta je tvornica darovala sve količine vode za potrebe festivala.

Za glazbu je bio zadužen DJ Denis, a prepuni plato Stare pijace zapalio se negdje iza devet navečer kad je na pozornicu izašao osmeročlani bjelovarski band Swingers. Njihov retro program, rock’n’roll, twist i rockabilly evergreeni zapalili su publiku koja je do tad bila i sita i napita i željna dobre zabave. Bio je to sjajan kraj još jedne odlične zadarske fešte u kojoj su podjednako uživali i domaći ljudi i turisti kojih očito još ima dosta i u ovom posezonskom mjesecu.

Turistička zajednica grada Zadra će već u ponedjeljak, kao organizator Festivala mesa Meat Me 2.0, znati konačan humanitarni efekt manifestacije, odnosno iznos donacije koja je skupljena na festivalu za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar. Ali je već i nakon završne večeri jasno da će on gotovo dvostruko premašiti iznos od 32 000 kuna koliko je prikupljeno na prvom Meat Me Festivalu 2019. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...