Antivirusni lijek na biljnoj bazi učinkovit je protiv svih poznatih varijanti COVID-19, čak i delte

Poznato kao thpsigargin (TG), antivirusni agens pokreće imunološki odgovor u stanicama domaćina koji zaustavlja replikaciju virusa i čini se da je učinkovit protiv svih poznatih varijanti COVID-a, uključujući visoko infektivnu varijantu Delta.

Spoj pronađen u otrovnoj biljci nazvanoj “smrtonosna mrkva” blokira aktivnost svih varijanti COVID-19 u izoliranim kulturama stanica, prema novoj studiji u časopisu Virulence. Poznato kao thpsigargin (TG), antivirusni agens pokreće imunološki odgovor u stanicama domaćina koji zaustavlja replikaciju virusa i čini se da je učinkovit protiv svih poznatih varijanti COVID-a, uključujući visoko infektivnu varijantu Delta, piše IFL science.

Izvađen iz biljke zvane Thapsia garganica, ranije je utvrđeno da TG inhibira aktivnost nekoliko virusa gripe kao i izvornog soja SARS-CoV-2. Međutim, pojava novih varijanti COVID-19 tijekom pandemije postavila je pitanje je li spoj sposoban blokirati neke od virulentnijih oblika patogena.

Istraživači su započeli uspoređujući snagu alfa, beta i delta varijanti. Da bi to učinili, zarazili su ljudske stanične kulture sa svakim sojem i izmjerili opterećenje virusne RNA u tim uzorcima 24 sata kasnije.

‘Sinergija umnožavanja’

Početni rezultati su pokazali da je varijanta Delta bila daleko najplodnija, množenje i širenje brzinom koja je bila četiri puta veća od Alpha varijante i devet puta veća od Beta varijante. Istraživači su također otkrili da soj Delta značajno povećava stope razmnožavanja drugih varijanti kada su stanice bile koinficirane s dva različita virusa SARS-CoV-2.

Zabrinjavajuće je da su sve kombinacije ko-infekcije rezultirale onim što su autori opisali kao “sinergiju umnožavanja”, pri čemu su novi rezultati virusa bili veći od zbroja dviju uključenih varijanti.

Dobra vijest je, međutim, da je utvrđeno da TG inhibira replikaciju svake pojedinačne varijante kao i svih kombinacija koinfekcije. Kada se primijeni na stanice koje su prethodno tretirane TG-om, sposobnost svih varijanti da se repliciraju i šire na susjedne stanice smanjena je za najmanje 95 posto.

“U (Alfa-Delta) koinfekciji, najplodnijoj inficiranoj skupini, kombinirana virusna RNA iz TG-primed stanica pala je za 99,6%” u usporedbi sa stanicama koje su bile tretirane kontrolnom tvari”, pišu autori.

“Dalje smo pokazali da je TG bio učinkovit u inhibiciji replikacije triju varijanti tijekom aktivne infekcije”, objašnjavaju, ukazujući da je spoj protektivan kada se koristi kao tretman, ali i kao preventiva.

Dominacija varijante Delta

“Naša nova studija dala nam je bolji uvid u dominaciju varijante Delta”, rekao je autor studije profesor Kin Chow Chang u izjavi. “Iako smo pokazali da je ova varijanta očito najzaraznija i da potiče proizvodnju drugih varijanti u koinfekcijama, drago nam je što smo pokazali da je TG jednako učinkovit protiv svih njih.”

“Zajedno, ovi rezultati upućuju na antivirusni potencijal TG-a kao profilaktičkog sredstva nakon izlaganja i aktivnog terapeutskog sredstva.”

Međutim, koliko god ova otkrića bila obećavajuća, važno je napomenuti da istraživači tek trebaju razviti pravi tretman od spoja, te da je samoliječenje smrtonosnom mrkvom posljednja stvar koju bi netko trebao učiniti. Za sada, cjepiva ostaju najučinkovitiji oblik zaštite od COVID-19.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...