Cestitka_Uskrs

Hrvatska je treća u svijetu po broju novozaraženih na milijun stanovnika

Hrvatska je prema kartama stranice Our World in Data posljednjih tjedana u samom vrhu svijeta po broju novozaraženih i umrlih po glavi stanovnika.

Kada se gleda dnevni broj novozaraženih na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana Hrvatska je na trećem mjestu u svijetu (1084 dnevno na milijun), a ispred nje su na prvom mjestu Slovenija (1383) i na drugom Estonija (1199).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošli je tjedan objavila da je Europa ponovno epicentar pandemije. No postoji velika razlika između istočne i zapadne Europe, osobito između zemalja s visokom procijepljenošću i onih s niskom, piše Index.

Visokoprocijepljene zemlje bilježe mnogo manje brojeve novozaraženih: Španjolska (44), Italija (85), Portugal (97), Francuska (107).

Hrvatska je najlošija čak i kada se uspoređuje s balkanskim zemljama: Bugarska (627), Srbija (832), BiH (203).

No, budući da broj novozaraženih u velikoj mjeri ovisi o kapacitetima testiranja, što pokazuju udjeli pozitivnih među testiranima, težinu situacije vjerodostojnije prikazuju brojevi umrlih na milijun stanovnika po danima za posljednjih tjedan dana.

Po tom kriteriju Hrvatska je također u vrhu (10). Predvode Rumunjska (22), Bugarska (22), Latvija (19), Ukrajina (15) i Litva (13). Hrvatska se po dnevnom broju umrlih na milijun stanovnika izjednačila s Crnom Gorom i BiH.

U visokoprocijepljenim zemljama taj broj je puno manji: Španjolska (0.42), Portugal (0.65). Ispod 1 je i u većini drugih procjepljenijih zapadnoeuropskih zemalja.

Ovdje treba imati na umu da broj hospitaliziranih i umrlih kasni po nekoliko tjedana za brojem novozaraženih jer covid-19 uglavnom počinje s relativno blagim simptomima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...