Iako se čine bezopasni, ovi simptomi mogu otkrivati opasne zdravstvene probleme

Ponekad crvenilo na vratu može biti posljedica nove kreme, ili otečeni limfni čvorovi mogu biti znak da je bolesno grlo, ali isto tako blagi i ponekad uobičajeni simptomi mogu značiti i nešto opasnije

Ako se jave, možda je pametno da se odmah obratiteliječniku.

KRVAVE OČI

Često se ovaj problem javlja radi upale oka ili konjunktivitisa, a prate isto tako i prehladu te simptome poput curenja nosa ili bolnog grla. No ako problem ne prolazi brzo, možda imate veći problem.

Ako problem traje dulje od jednog tjedna, ili dolazi iz bol i promjene  s vidom, može biti simptom i nečeg drugog, kao što je ozbiljnija upala oka ili glaukoma, a ta bolest može izazvati gubitak vida.

VAGINALNI ISCJEDAK NEUGODNOG MIRISA

Ako pazite na higijenu, neugodan miris iscjetka može biti i simptom upalne bolesti zdjelice, koja nije bezopasna i može uzrokovati probleme s reproduktivnim organima, obično uzrokovane spolnim odnosom, pišu stručnjaci s klinike Cleveland. Ako se radi o spolno prenosivoj bolesti, a koja se pravilno ne liječi, može značiti i kroničnu bol, ali i neplodnost.

OSIP

Na prolazni osip na koži ćemo često odmahnuti rukom, i dok može biti potpuno bezopasan, može značiti i početnu fazu bolesti.

Ponekad osip može biti dio ozbiljnog procesa bolesti, a posebno oprezni morate biti ako je osip bolan, širi se brzo i ne reagira na tretmane. Mnoge bolesti se mogu prezentirati kroz osip, a tu su infekcije, bolesti štitnjače i lupus, pojašnjava dr. Cory Fisher, obiteljski liječnik.

SUHA USTA

Od situacije da imate normalne količine sline u ustima do one kada su ona suha kao pustinja obično će vas natjerati da potražite vodu. Ako se ne radi o smanjenom unosu tekućine, može se raditi o Sjögrenovom sindromu, imunološkoj bolesti koja uzrokuje ovaj problem. Iako je moguće da se ovaj sindrom razvije u svakoj dobi, stručnjaci s klinike Mayo kažu da je češći kod žena koje su napunile 40 godina.

PREVIŠE SE ZNOJITE

Iako se može raditi o samo neugodnoj pojavi, može se raditi i o čestom stanju hiperhidrozi koji utječe na oko 3 posto populacije, a simptom je i Ne–Hodgkinovog limfoma, vrste raka koji utječe na limfni sustav. Osobe koje pate od ovog stanja često će se tijekom noći jako znojiti, gubiti kilograme, imati osipe te će im porasti limfni čvorovi.

ŽELJA ZA LEDOM

Ako se kod vas stalno javlja želja za grickanjem leda, može se raditi o poremećaju u kojem se javlja želja da jedete stvari koje drugima ne bi pale na pamet – namirnicama koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Prema pisanja stručnjaka s klinke Mayo, ovaj problem se često javlja uz manjak željeza u krvi.

Upitali smo ljekarnicu što kupiti za jačanje imuniteta i zdravlje, evo što nam je rekla

POTEŠKOĆE S DISANJEM

Ako vam se čini da sve češće ostajete bez daha, možda biste trebali kod liječnika provjeriti je li u pitanju kronična opstruktivna plućna bolest. Prema pisanju stručnjaka Američke udruge za pluća, ova bolest utječe na pluća, blokira dišne putove i vrlo lako radi toga ostajete bez daha i nakon samo par koraka.

CRNA CRTA NA NOKTIMA

Koliko često pregledavate nokte? Ako ih rijetko vidite jer uvijek imate lak na njima, dajte im malo vremena da se od njega odmore. Ako primijetite crnu crtu na jednom od nokta to može biti simptom raka kože. Radi se o tipu melanoma koji se pojavljuje ili na dlanovima, tabanima ili ispod nokta, piše Ordinacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...