Maštruko: “Antivakserski prosvjed u Zadru pokazao je oblik religijskog fanatizma”

U Hrvatskoj se prema popisu iz 2011. godine 86 posto ljudi izjasnilo kao vjernici – katolici.

Papa Franjo još je prije tri mjeseca, 18. kolovoza, uputio videoporuku u kojoj sve poziva na cijepljenje protiv koronavirusa. Cijepljenje je nazvao činom ljubavi, a uz Svetog Oca, biskupi diljem Sjeverne i Južne Amerike također su pozvali vjernike da se cijepe protiv koronavirusa.

No za razliku od poglavara Rimokatoličke crkve ili crkvenih poglavara u Poljskoj, koji su učinili isto, HBK se ne izjašnjava je li za ili protiv cijepljenja. Tako je nakon pojave cjepiva krajem prošle godine Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK, gostujući na televiziji N1, govorio o etičkim dilemama oko cjepiva, ali nigdje nema poziva na cijepljenje ili necijepljenje. Ovoga srpnja tajnik HBK Vladimir Dugalić na Hrvatskom katoličkom radiju istaknuo je stav Crkve da je cijepljenje dobrovoljno te poručio da ne smije biti pritisaka koji bi tu dobrovoljnost doveli u pitanje. U petak kasno poslijepodne HBK je objavio priopćenje u kojem navode da je uoči širenja upotrebe covid potvrde u društvu stvoreno “ozračje određenih pritisaka” na necijepljene te istaknulo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja, piše Tportal.

Ivica Maštruko, sociolog, nekadašnji veleposlanik u Vatikanu i dobar poznavatelj odnosa u Crkvi, kaže da ga takvo ponašanje HBK uopće ne čudi.

‘Kad bi Crkva u Hrvatskoj i HBK slijedili upute i djelovali onako kako to radi Vatikan, odnosno sam papa Franjo, njihovo bi ponašanje po pitanju cijepljenja bilo proaktivno. Međutim sasvim je jasno da to nije tako i da je raspoloženje među svećenicima i dijelom biskupa takvo da ne žele biti proaktivni’, kazao je za Tportal Maštruko.

Dodaje kako bi bilo nepošteno reći da su svi isti, odnosno da neki svećenici ili nadbiskupi, poput Mate Uzinića, nisu pozivali na cijepljenje.

 

‘No očito je da je antivakserski pokret unutar same Crkve u Hrvatskoj puno jači nego što se misli te zbog toga nema jasnog stava i poziva ljudima da se cijepe’, istaknuo je Maštruko.

Na kraju navodi da mu se čini da sve to polako poprima oblik religijskog fanatizma, za što je, kaže, dobio potvrdu i nedavno u Zadru.

‘Prije nekoliko dana u Zadru je bio antivakserski prosvjed na Narodnom trgu i na njemu je bilo, da sad ne imenujem, i aktivnih svećenika i časnih sestara. Skup je završio molitvom i prepuštanjem u ruke Božje. Sve mi se čini da je to poprimilo oblik religijskog fanatizma, a to onda objašnjava i zašto ne možete dobiti odgovore Crkve i zašto se ona sama nije jasno odredila po tom pitanju, za razliku od niza drugih koji su se oglašavali’, zaključio je Maštruko.

A oglašavala se u proteklom periodu vrlo proaktivno po pitanju abortusa, istospolnih brakova…

 
cijepljenjecrkvaivica maštruko