Novi soj nazvali Omicron: “Prva istraživanja pokazuju da je zarazniji od ostalih”

Na jučerašnjem sastanku Svjetske zdravstvene organizacije glavna tema bio je novi B.1.1.529 soj koronavirusa kojeg su službeno nazvali ‘Omicron’ varijantom.

– Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće, napisali su u izvješću te kazali kako preliminarni podaci pokazuju kako je ovaj soj zarazniji u usporedbi s ostalima.

– Broj slučajeva ove varijante se povećava u gotovo svim regijama Južne Afrike gdje je i otkrivena, stoji u izvješću.

Putem Twittera se oglasila i Maria Van Kerkhove, epidemiološka stručnjakinja WHO-a te najavila daljnja istraživanja varijante.

– Ovaj smo soj nazvali Omicron. Tražimo pojačan nadzor znanstvenika te genetičko testiranje, a zahvaljujemo Južnoj Africi na pravovremenom dijeljenju informacija.

WHO smatra kako će trebati nekoliko tjedana da se razumije djelovanje novog soja.

Južnoafrička Republika je u petak ocijenila da je zabrana putovanja uvedena zbog nove varijante koronavirusa neopravdana, nakon što je Velika Britanija zabranila slijetanje zrakoplova iz nekih zemalja s juga Afrike, primjer koje su ubrzo slijedile druge zemlje. Ministar zdravstva Joe Phaahla izjavio je novinarima da je Južnoafrička Republika transparentna i da je zabrana putovanja suprotna standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Znanstvenici su otkrili relativno mali broj slučajeva nove varijante B.1.1.529, uglavnom u Južnoafričkoj Republici, ali i u Bocvani, Hong Kongu i u Izraelu.

No, zabrinuti su što ima veliki broj mutacija zbog kojih bi virus mogao postati otporniji na cjepivo i lakše se prenositi.

“Zabrinuti smo zbog štete koju britanska zabrana može nanijeti turizmu i gospodarstvu obiju zemalja”, rekao je ministar vanjskih poslova Naledi Pandor u priopćenju.

Osim iz Južne Afrike, Britanija je zabranila i letove iz Bocvane, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Namibije. I članice EU-a su se dogovorile da će suspendirati putovanja na jug Afrike nakon pojave nove varijante, priopćilo je predsjedništvo Unije u petak.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...