Prošlo je 130 godina od pogibije 16 prijeških lavandijera, najmlađa je imala 14 godina, a među poginulima su bile dvije trudnice

U Općini Preko se danas obilježava 130. godišnjica stradanja prijeških lavandijera. Šesnaest žena na Dušni dan utopilo se se tada u prevrtanju broda kojim su u Zadar prevozile čisto rublje.

U to doba žene iz Preka često su radile kao pralje za gospodu, a pralje su u tom kraju zvali i lavandijere. One su po rublje odlazile u ponedjeljak a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale u subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama (kabao, maštil) uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti. Nesreća se dogodila 2. studenoga 1891. u 7 sati ujutro, nedaleko od otočića Galevca (Šoljića), kada se brod pod udarom orkanskog juga nagnuo te prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žena, stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, gdje su se sakrile od nevremena. Bile su zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena. Najstarija od poginulih pralja imala je 75 godina, a najmlađa 14. Među poginulim bile su i dvije trudnice. Praljama iz Preka podignut je na tamošnjoj obali spomenik.

Evo popisa poginulih pralja: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Bara Jurin, Gašpa Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Tomica Matacin, Gašpa Matacin i Kate Mazić.

Nakon svega ostao je iza njih spomenik “Naša mati” na Vruljuci (mjestu gdje su lavandijere prale robu) kipara Anselma Dorkina i pjesma Šesnaest lavandijera autora Stjepana Benzona koju je uglazbio Ivica Stamać, a na Melodijama Jadrana u Splitu 1968. izveo Vice Vukov i “Rekvijem za 16 lavandijera” – glazbeno-scensko djelo iz 1991. napisali Slavko Govorčin i Ivo Nižić,

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...