U zadarskoj bolnici prikupljat će se plazma osoba koje su preboljele Covid, stigla oprema vrijedna 960 tisuća kuna

Iz Opće bolnice Zadar izvijestili su javnost da je njihov Odjel za transfuzijsku medicinu dobio vrijednu opremu za rad u borbi protiv koronavirusa u sklopu projekta Europske komisije „Emergency Support Instrument“, vezanog uz uspostavljanje i jačanje programa COVID-19 konvalescentne plazme.

“Važnost cijelog projekta potpore iniciranog od strane Europske komisije je u vrijednom istraživačkom značaju koji će se postići kroz organizirani program za prikupljanje  rekonvalescentne plazme od pacijenata koji su preboljeli koronavirus. Takva plazma može potencijalno pomoći osobama koje se trenutno bore protiv virusa, sadrži protutijela koja su nastala kao odgovor imunološkog sustava na infekciju, te bi mogla biti korištena u liječenju drugih bolesnika”, priopćili su iz zadarske bolnice.

Oprema ukupne vrijednosti 960.450 kuna sadrži aparat za naglo zamrzavanje plazme, stanični separator, 100 setova za stanični separator, dva hladnjaka – ledenice, te krevet za venepunkciju.

“Tzv. konvalescentna plazma prikupljati će se na jednak način kao i od drugih dobrovoljnih darivatelja krvi i to postupkom afereze koja služi za izdvajanje pojedinih sastojaka krvi primjenom posebnog uređaja – staničnog separatora.

Naši će građani biti pravovremeno obaviješteni o svim daljnjim aktivnostima vezanim za projekt dobijanja rekonvalescentne plazme u nadi da ona postati vrijedno i učinkovito sredstvo u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom”, kažu iz OB Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...