Za one koji ne kontroliraju covid potvrde slijede kazne; “Bit će im poslana inspekcija…”

Uvođenje potvrda koje dokazuju da su svi zaposlenici lokalne, državne i javne uprave, kao i korisnici njihovih usluga negativni na covid, cijepljeni ili su preboljeli virus.

Mjera obaveznih covid-potvrda, očekivano, nije svima dobro sjela. U školi u Kaštelima 15 učitelja nije pokazalo potvrde, no unatoč odluci otišli su na radno mjesto, zbog čega je intervenirala policija, ali su učitelji nastavili raditi. Isto tako, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, zatim Stipe Petrina iz Primoštena, pa i sam predsjednik Zoran Milanović kazali su da ne traže covid-potvrde od svojih zaposlenika, no nitko za sada nije jasno govorio o eventualnim procedurama u takvim slučajevima ili mogućim sankcijama.

Iz Nacionalnog stožera kažu za Jutarnji list da će na mjesta gdje se ne kontroliraju potvrde biti poslana inspekcija. Što se tiče škole u Kaštelima, navode da policija radi po proceduri. Napravili su zapisnik na osnovi kojeg osobe koje krše mjere, ovisno o onome što je zatečeno na licu mjesta, mogu dobiti novčanu kaznu, prekršajnu ili kaznenu prijavu.

Iako se u ovom trenutku covid-potvrde ne odnose na privatnike, Stožer je apelirao na poslodavce iz tog sektora da i oni uvedu ono što je obaveza u javnom sektoru.

Poslodavci i menadžeri većih hrvatskih tvrtki koje smo kontaktirali u pravilu ne žele javno iznositi stav o uvođenju obaveznih potvrda. Iz krovne Hrvatske udruge poslodavaca također se ne zalijeću na tu temu, tako da je stajalište HUP-a po pitanju uvođenja potvrda za zaposlenike tvrtki iz realnog sektora neodređeno.

– S obzirom na to da je riječ o preporuci, a ne obavezi, ona nije uvjetovana pa će odluke poduzetnici donositi samostalno – ističe Damir Zorić, direktor HUP-a.

Što se građana tiče, dobar dio ih se testirao, ali negoduje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...