Zadarska županija suvlasnik “brodice čistač mora” za intervencije kod onečišćenja uljem i drugim opasnim tvarima

U sklopu radionice i sastanka članova Operativnog centra Zadarske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Zadarskoj županiji na temu “Podizanje svijesti o onečišćenju Jadrana”, u četvrtak, 11. studenog 2021. godine održat će se prezentacija dijela opreme kojom raspolaže ŽOC namijenjene sanaciji i sprječavanju onečišćenja mora (Eko brodica i dio specijalizirane opreme).

Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora koji je Vlada RH donijela 31. srpnja 2008. godine je dokument održivog razvitka i zaštite okoliša kojim se utvrđuju postupci i mjere za predviđanje, sprječavanje, ograničavanje, spremnost za i reagiranje na iznenadna onečišćenja mora i na izvanredne prirodne događaje u moru radi zaštite morskog okoliša.

Plan intervencija se primjenjuje kod iznenadnog onečišćenja mora uljem i/ili smjesom ulja razmjera većeg od 2.000 m3, opasnim i štetnim tvarima te kod izvanrednih prirodnih događaja u moru.

Za onečišćenja uljem i/ili smjesom ulja razmjera manjeg od 2.000 m3 primjenjuje se županijski plan intervencija koji donosi predstavničko tijelo županije. Subjekti koji sudjeluju u provedbi Plana su Stožer za provedbu Plana intervencija (Stožer), Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) i Županijski operativni centar (ŽOC).

Nakon izrade Procjene rizika i Procjene osjetljivosti područja djelovanja Plana intervencija te nakon što je, koncem 2010. godine, Županijska skupština donijela Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji, ŽOC u kontinuitetu provodi Planom propisane aktivnosti.

Za potrebe operativne provedbe Plana intervencija, Vlada RH je Odlukom predala brodicu čistač mora, tipa ECO-13, u vlasništvo Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji te su potom Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva s jedne strane te Zadarska i Ličko-senjska županija s druge strane, sklopili su Ugovor o predaji brodice čistača mora, tipa ECO 13/3, registarske oznake 1657 ZD, u vlasništvo bez naknade.

Nakon što su sklopile Sporazum o utvrđivanju vlasničkih udjela i zajedničkom korištenju brodice, kojim je utvrđeno da je Zadarska županija suvlasnica 91,9 posto, a Ličko-senjska županija suvlasnica 8,1 posto idealnog dijela brodice, Županije su po provedenom postupku javne nabave s tvrtkom Ciklon d.o.o. zaključile ugovor o obvezama izvođenja radova čišćenja Jadranskog mora za vrijeme korištenja ekološke brodice ECO 13/3.

Ugovor je sklopljen u siječnju 2008. godine za razdoblje od 15 godina.

Tvrtka Ciklon d.o.o. obavlja Ugovorom određene obveze, a prema potrebi i mogućnostima brodica se kroz cijelo vrijeme trajanja ugovora oprema specijaliziranom opremom za suzbijanje onečišćenja mora (zaštitne brane, skimmeri, pumpe, pomoćne brodice, tankovi za skladištenje itd.). Veliki dio opreme nabavljen je tako kroz prekogranični projekt HAZADR europskim sredstvima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...