Zadarska županija u projektu PRIZEFISH; Riblji proizvodi s eko oznakom, konkurentnost na međunarodnom tržištu

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je završna konferencija projekta PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market added value Adriatic fish products.

Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more! – krilatica je projekta čija je provedba započela 1. siječnja 2019. i traje do 31. prosinca 2021. godine. Vodeći partner je Sveučilište u Bologni, a ostali partneri iz Hrvatske su Zadarska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ribarska zadruga Omega 3 i Ribarska zadruga Istra.

Projekt je proveden sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici definiranoj u strategiji Europa 2020., a ulazak Zadarske županije kao najribarskije hrvatske županije u projekt koji se tiče područja ribarstva bio je sasvim logičan i poželjan potez, ustvrdio je župan Božidar Longin.

„Važno je istaknuti da naša županija promiče inovacijsku politiku. Naime, upravo su inovacije one čija uloga u gospodarstvu postaje sve značajnijom. Nužne su kako za stvaranje boljih radnih mjesta, tako i za izgradnju ekološki osvještenijeg društva, za unapređenje kvalitete života, ali i održavanje konkurentnosti na svjetskom tržištu. Kroz PRIZEFISH baš su inovacije ono što smo dobili kao novu vrijednost“, istaknuo je Longin naglasivši važnost kontinuiteta provedbe projekata na području ribarstva s pozicije učinka koji imaju na gospodarski sektor, jer je PRIZEFISH svojevrsni nasljednik uspješnog projekta ECOSEA kroz koji je ribarska zadruga OMEGA 3 ostvarila status proizvođačke organizacije što predstavlja najvišu razinu udruživanja na razini Europske unije, čime je stekla mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova s većim postotkom financiranja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić u svojem je obraćanju poručio kako je ribarstvo strateška gospodarska grana u Republici Hrvatskoj te je od iznimne važnosti za očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, kao i razvoj otočnih i priobalnih zajednica.

„Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno tijelo za sektor ribarstva koji obuhvaća ribolov, uzgoj i preradu proizvoda ribarstva osigurava da su sve aktivnosti u ribarstvu i akvakulturi dugoročno ekološki održive i da se ribarstvom upravlja na način koji osigurava gospodarski razvoj i dostupnost proizvoda ribarstva na tržištu. Razvoj ribarstva i očuvanje resursa iziskuje nova inovativna rješenja i Ministarstvo daje podršku projektima čiji su ciljevi u skladu s tim, zbog čega se i uključilo u projekt PRIZEFISH kao jedan od 14 projektnih partnera“, kazao je Mršić dodavši da prekogranična suradnja između Italije i Hrvatske ima sve veću važnost za obje države zbog zajedničkih interesa i sličnih izazova sa kojima se suočavaju ribari s obje strane Jadrana.

Opći cilj projekta bio je potaknuti mala i srednja poduzeća iz Hrvatske i Italije te organizacije proizvođača na veću angažiranost u ribarstvu i komercijalizaciji ribljih proizvoda kako bi se osigurala konkurentnost tih proizvoda, ne samo na domaćem tržištu, već i na međunarodnom. To se namjerava ostvariti razvojem inovacija ribljih proizvoda s dodanom vrijednošću uz pomoć eko-oznaka koje ispunjavaju okolišne, ekonomske i društvene zahtjeve.

Ukupna vrijednost projekta je 3.117.680,00 eura, od je čega 85 posto financirano iz ERDF-a, a proračun Zadarske županije na projektu ukupno je 349.430,00 eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...