Zbog novog soja omikrona prilagodba cjepiva; Pfizer: “Može biti gotovo za 100 dana”

Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.

Varijanta omikron koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila “varijantom koja brine”, stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi.

WHO je upozorio da preliminarni dokazi sugeriraju da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti. Brojne farmaceutske tvrtke objavile su da rade na prilagodbi svojih cjepiva u svjetlu pojave omikrona.

Stručnjaci WHO-a rekli su da postoje prvi dokazi koji ukazuju na to da omikron ima “povećan rizik za ponovne infekcije”, a njegovo brzo širenje u Južnoj Africi sugerira da ima snažan potencijal rasta.

Farmaceutska tvrtka Novavax je objavila da je “već pokrenula razvoj novog rekombiniranog šiljka proteina koji se temelji na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spreman za početak testiranja i proizvodnju u sljedećih nekoliko tjedana.”

Moderna je objavila: „Od početka 2021., Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ova strategija uključuje tri razine odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 (mikrograma) booster doze mRNA-1273 pokaže nedostatnom za jačanje slabijeg imuniteta protiv varijante omikron.”

Pfizer i BioNTech objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla izmaknuti djelovanju cjepiva, tvrtka očekuje “da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana, ovisno o zakonskom odobrenju.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...