Žuvela: “Najam prostora na Poluotoku neka iznosi 10 posto bruto prometa, autohtoni proizvodi važniji su od pizza cutova i banaka”

Banaka i bankomata na glavnoj gradskoj promenadi ne nedostaje. Novac možemo podići na svakih nekoliko metara, ali gdje ga potrošiti? Možda u objektu brze hrane, ponekoj suvenirnici ili dućanu s donjim rubljem? To je više ili manje jedina ponuda u srcu grada.

O odumiranju gradske jezgre govorili smo mnogo prije negoli je zakopana prva lopata za gradnju Supernove. Od tada do danas sve je manje svjetala iz izloga, a kao zajednica nismo osmislili uspješnu strategiju kojom bi se oživio centar.

Vijećnik Ivo Žuvela, potaknut viješću da Foto Vjeko koji na Poluotoku posluje sedam desetljeća najvjerojatnije odlazi na neku drugu, cjenovno i komercijalno isplativiju lokaciju, predlaže novi princip plaćanja zakupnine. Njegova ideja je da se visina najma gradskih prostora ne određuje po kvadraturi, već da se za nju izdvaja 10 posto bruto prometa.

Malo bih drugačije postavio stvari, a uvjet bi bio da su lokali otvoreni tijekom cijele godine. Ako netko misli da bi zbog manjih prihoda zimi Grad Zadar ubirao manje novaca, vara se. Štoviše, ljeti, kada je full time sezona, sam najam bi bio znatno veći nego što je sada. Poanta je da centar grada živi cijelu godinu. Svjedoci smo koliko je prazan, nakon 1. listopada nema više nikoga. Da nemamo Sveučilište sa šest, sedam tisuća studenata koji malo ožive centar, bilo bi još i gore, drži Žuvela.

Prepoznatljivost proizvoda doprinosi jačanju turizma, ali i održivom održivom razvoju kako grada, tako i ruralne sredine.

Obrtnicima bih odluku o plaćanju zakupnine prostora dao na izbor. Ili će plaćati po kvadratu kao do sada ili po bruto prihodu. Kroz zimske mjesece, kada je promet manji, uvjet bi bio da radi barem jedan zaposlenik, makar to bio i vlasnik prostora, ali samo da je objekt, bilo dućan ili obrt otvoren tijekom cijele godine. Volio bih da ima više lokala koji prezentiraju domaće autohtone proizvode, da na Poluotoku svoje artikle nude OPG-ovi, vinarije, da grad bude izlog Zadarske županije. Sada imamo pizza cut-ove, cipele, banke, restorane, neke majice…, baš ništa reprezentativno, zaključuje Žuvela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...