Austrija zabranila grb HOS-a, tvrde da je “simbol hrvatskog fašizma”

Na današnjoj sjednici austrijske vlade i službeno je donesena odluka o zabrani ustaškog znakovlja u Austriji, a sve zbog višedesetljetnog okupljanja na Bleiburgu, prenosi Index.

Odluka prati preporuke stručnog izvješća o okupljanju u Bleiburgu, koje su europski mediji proglasili “najvećim neofašističkim skupom u Europi”.

Stručno povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške, u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

Zabranjeni su neki ustaški simboli iz vremena Drugog svjetskog rata, ali i grb HOS-a, koji je u Hrvatskoj službeno registriran u Ministarstvu uprave.

“Bit će zabranjeni ne samo povijesni fašistički simboli, značke i zastave ustaša već i oni skupina koje se pozitivno odnose na ustaški fašizam. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva. HOS nije bio samo naziv ustaške vojske do 1945. godine već i hrvatske paravojne postrojbe (1991.-1993.) koja se ističe brojnim izravnim i pozitivnim referencama na hrvatski fašizam”, poručuju austrijski Zeleni.

 
austrijaHOS