Botić dostavila pismo koje su građani poslali Milanoviću: “Ne potpisujte novi Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”

Sabor je upravo izglasao izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Glasalo je 104 zastupnika, od toga je 77 bilo “za”, a 27 “protiv”.

Kada je početkom prosinca prijedlog Zakona prošao Vladu, ministar zdravlja Vili Beroš je rekao da će se njime odrediti odgovorne osobe za provedbu covid potvrda. Kazao je da se dopunjuju ovlasti Državnog inspektorata te da je kazna od 30.000 do 50.000 kuna za oni koji mjere ne provode.

“Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore”, odsad stoji u izmijenjenom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tom prigodom, vijećnica Marjana Botić poslala nam je pismo adresirano na Zorana Milanovića u kojem građani (njih 28 u potpisu) traže od predsjednika ustavom zagarantiranu zaštitu od totalitarnih mjera:

Poštovani Predsjedniče,

osim što stalno upozoravate i javno govorite o štetnosti mjera Stožera, neustavnosti donesenih Zakona i odluka, neustavnosti COVID potvrda, jeste li ste spremni koristiti i svoje predsjedničke ovlasti u obrani Ustava? Jer mi upravo to tražimo od Vas.

Prema Ustavu, Članak 94., Predsjednik Republike brine o poštivanju Ustava, osigurava opstojnost i jedinstvenost RH i redovito djelovanje državne vlasti. Iz uzajamnosti članka 89. i 94. Ustava nedvojbeno proizlazi zaključak da Predsjednik, ne samo da može, već bi mu to bila i dužnost, odbiti proglašenje zakona koji smatra neustavnim.

Ustavna obveza predsjednika Republike da “brine o poštivanju Ustava” ne može ga lišiti obveze razmotriti bi li takvim činom ‐ proglašenjem neustavnog zakona, upravo on postupio suprotno ustavnoj brizi o poštivanju Ustava i omogućio primjenu neustavnog zakona, u slučaju kada se od njega očekuje djelovanje koje bi omogućilo provesti u djelo određene obveze proizašle iz donesena zakona. To vrijedi i za sada važeći tekst članka 89. Ustava. Iz navedenoga slijedi zaključak da bi predsjednik Republike povrijedio Ustav u obavljanju svoje dužnosti proglašenjem zakona iz članka 89. Ustava kada bi proglasio zakon za koji zna da je neustavan te bi za tu povredu, jer je počinjena u obavljanju njegove dužnosti, bio odgovoran prema članku 105. Ustava.

Pozivamo Vas, predsjedniče Milanović, da počnete djelovati u okviru svojih ovlasti i obveza te da NE potpisujete proglašenje ovih novih Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje će vladajući HDZ danas, 15. 12. 2021., donijeti u Saboru, a da za sve već s Vaše strane potpisane i proglašene zakone (kao Zakon o sustavu Civilne zaštite kojim su Stožeru CZ RH dane ovlasti za koje ste javno izjavili kako su neustavne) zatražite ponovnu ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda zbog izmijenjenih okolnosti, posebno u trajnosti i proširenju donesenih mjera, a time i sve većih uskrata ljudskih prava.

Pozivamo Vas predsjedniče Milanović, da djelom u okviru svojih ustavnih ovlasti i obveza potvrdite sve što se posljednjih mjeseci javno izgovorili o Covid putovnicama, Stožeru i neustavnim odlukama i Zakonima!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...