Capakova zamjenica: “Covid potvrda nakon booster doze vrijedila bi neograničeno”

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka Ivana Pavić Šimetin gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o aktualnoj temi cjepiva i nuspojava.

HALMED-u je prijavljeno 16 medijacijskih pogrešaka, što znači da je došlo do pogrešne primjene cjepiva. Primjerice, za prvu dozu netko je dobio jednu vrstu cjepiva, a za drugu dozu drugu vrstu i to je onda bila pogreška. Jučer je i EMA izdala preporuku gdje kaže da se mogu kombinirati prva i druga doza, ali i treća. Pavić Šimetin je rekla da su se takva praksa kombiniranja cjepiva i prije primjenjivala.

 

“Treba nastaviti polet koji imamo u cijepljenju”

“Pogotovo kod osoba koje su razvile nuspojavu nekakvu na prvu dozu ili drugu pa se onda za treću dozu, odnosno drugu dozu, išlo svakako na drugo cjepivo. To cjepivo je moglo biti, ako se radilo o glasničkom mRNA cjepivu, isto takvo ili glasničko, ali je moglo biti i vektorsko i obrnuto. Također, moram reći da mi, otkad smo počeli cijepiti booster dozom, odnosno trećom dozom, svim građanima dajemo Pfizer, od nedavno i Modernu zato što su to jedina cjepiva koja su registrirana za tu treću dozu, tako da zapravo to u praksi nije novost. Ono što se, recimo, u ovom priopćenju vidi je da ima puno istraživanja gdje se nakon AstraZenece ili Johnsona kao druga ili treća doza daje glasničko mRNA cjepivo, odnosno Pfizer ili Moderna, i tu je pokazano da nema većih nuspojava”, kazala je.

Nakon prvog smrtnog slučaja od cjepiva u Hrvatskoj Pavić Šimetin misli da će odaziv za cijepljenje ostati isti.

“Nadamo se možda i poboljšan nego što je do sada. Ovaj polet koji imamo u cijepljenju u zadnjih pet ili šest tjedana svakako treba nastaviti. Naime, tu je jedan smrtni ishod – koji je, naravno, tragičan i žao nam je svima zbog toga i izražavamo sućut obitelji – ipak treba staviti u odnos s 11 tisuća smrtnih ishoda koje smo imali do sada od covida”, rekla je.

 

Stiže cjepivo za djecu

Od ponedjeljka bi cjepivo za djecu trebalo biti u Hrvatskoj.

“Nekoliko dana će još trebati za distribuciju i za početak cijepljenja. Cijepit će se na isti način kao i odrasle osobe, znači kod izabranog pedijatra, liječnika obiteljske medicine, kod nadležnog školskog liječnika ili pak na punktovima za cijepljenje”, kazala je Pavić Šimetin. Kako padaju brojke opće populacije tako padaju i među učenicima.

 

U zadnje vrijeme najviše zaraženih je u radnoj populaciji

“Svaki tjedan imamo za 800 učenika manje pozitivnih nego u prethodnom tjednu. Sada učenici odnose 16 posto novooboljelih, recimo na današnji dan. Imali smo dana kad je bilo to, recimo u listopadu, i nekakvih 23, 24 posto, tako da se udio pozitivnih učenika ipak u odnosu na odraslu populaciju smanjuje. To vidimo i svaki dan, zapravo nam u zadnje vrijeme dominira opet radna populacija, od 30 do 50 godina”, rekla je zamjenica šefa HZJZ-a.

Kazala je kako je odluka o trajanju covid-potvrda odgođena. Podsjetimo, odluka je trebala biti donesena u prosincu, kad bi se valjanost potvrde smanjila s godinu dana na devet mjeseci. Pavić Šimetin je rekla kako se radi o odluci Europske komisije.

“Odgođena je za siječanj. Hrvatska je na takvo mišljenje dala svoje mišljenje, svoj stav kakav imamo, da potvrda treba trajati godinu dana nakon druge doze. Za booster dozu je puno jasnije stajalište. Za sada, to je da bi zapravo potvrda vrijedila neograničeno pa je to još jedan motiv za naše građana se cijepe booster dozom”, zaključila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...